Máshol ezt az élményt nem kaptuk volna meg! – Fiatalok vallomásai a NEK-ről

Hazai – 2021. szeptember 29., szerda | 15:11

Hogyan élték meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) a fiatalok – résztvevőket, önkénteseket és a diákjait kísérő Dejcsics Konrád bencés atyát a Gaudeamus.hu kérte értékelésre. A fiatalok csúcsrendezvénye a Forráspont estje volt, de utána ott voltak a körmeneten és a Statio Orbison is, a Ferenc pápával való találkozás az egyéni és közösségi hittapasztalat alkalma volt számukra.

„Nagyon erős személyes és közösségi tapasztalatokra van szüksége egy fiatalnak, hogy mindennapi életének helyszínein felvállalja hívő létét. A Forráspont közös imádsága, a benne lévő kulturális idézetek erre az igényükre adott választ. Az ő nyelvükön szólt, ebben közvetített evangéliumi tartalmakat.

Csodálatos volt, hogy a pápai misén milyen sok fiatal vett részt. Ez a 84 éves idős ember az evangéliumról való tanúságával osztatlanul erős hatást gyakorolt a fiatalokra. Az élmény beégett”

– kezdi Dejcsics Konrád OSB a beszélgetést.

Látva a számokat, kijelenthetjük, a Forráspont branddé vált: 2018-ban 2 ezer, 2019-ben közel 5 ezer, 2021-ben pedig közel 12 ezer fiatal vett részt a rendezvényen. A szervezők megtalálták azt a formát és tartalmat, ami megmozdítja a fiatalokat. Ez volt a NEK kifejezetten fiataloknak szóló programja, de nem az egyetlen, ami kiváltotta érdeklődésüket.

„Bár a járványhelyzet következtében a kongresszus nemzetközisége elmaradt a megszokottól, a vendég főpásztorok révén mégis megtapasztalhattuk a Katolikus Egyház erősen nemzetközi közösség mivoltát. De azt is, hogy a magyar egyházban van spiritualitás, van élet, vannak fiatalok, az evangélium képes megszólítani a mai generációt, és a mai generáció képes tanúságot tenni a megérintettségéről.

Ferenc pápa egyedülállóan intenzív spirituális és tanító jelenléte nem fog kitörlődni ennek a generációnak az emlékezetéből”

– összegzi élményeit Dejcsics Konrád.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Forrás: Gaudeamus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria