Matteo Zuppi bíboros Ferenc pápa küldötteként Kijevbe utazott

Kitekintő – 2023. június 5., hétfő | 15:35

A Szentszék által korábban közölt információkra hivatkozva a szentszéki sajtóközpont arról tájékoztatott, hogy június 5–6-án Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke és az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) elnöke Ferenc pápa küldötteként Kijevbe látogat.

A kezdeményezés fő célja, hogy meghallgassa az ukrán állami vezetőket az igazságos béke elérésének lehetséges módjairól, és támogassa az olyan gesztusokat, amelyek segítenek a feszültségek enyhítésében.

Zuppi kinevezésének hírét a szentszéki sajtóközpont május 20-án tette közzé. Korábban maga a pápa beszélt a meggyötört kelet-európai országgal kapcsolatos tervezett békemisszióról. Akkor Pietro Parolin bíboros államtitkár kifejtette, hogy ez nem egy olyan misszió, amelynek „közvetlen célja a közvetítés”, hanem az a célja, hogy „mindenekelőtt egy olyan légkörnek, egy olyan környezetnek próbáljon kedvezni, amely a béke útjára vezethet. A tárgyalópartnerek egyelőre Moszkva és Kijev, aztán majd meglátjuk” – nyilatkozta a bíboros arra utalva, hogy ebből a párbeszédből senkit sem akarnak kizárni.

Végül maga Zuppi bíboros a CEI állandó tanácsának záró sajtótájékoztatóján megismételte küldetésének célját, és hangsúlyozta, hogy a pápa „együtt sír” a másfél éve tartó ukrajnai konfliktusban szenvedőkkel.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Szentszéki Sajtóközpont; Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria