Meg kell változnia az Egyháznak, a papságnak! – Eltemették a 34 évesen elhunyt Troszt Máté atyát

Hazai – 2024. május 22., szerda | 11:50

A görögkatolikus Troszt Máté temetési szertartását halottak szombatján, május 18-án tartották Debrecenben, a római katolikus Szent Anna-székesegyházban. Ezek a szombatok olyan napok, amelyeken a „világ kezdetétől fogva” vallásosan élt és a feltámadás reményében elhunyt valamennyi testvérről, papokról és közvetlen hozzátartozóikról megemlékezik a Görögkatolikus Egyház.

Troszt Máté görögkatolikus áldozópap 2024. április 30-án, 34 éves korában adta vissza lelkét Teremtőjének. Lelki üdvéért május 17-én Szent Liturgiát tartottak Budapesten, a rákosmenti görögkatolikus templomban, majd másnap került sor a temetési szertartására Debrecenben, amelyre több százan gyűltek össze.

A szomorú alkalmon mindhárom görögkatolikus főpásztor, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök, illetve Palánki Ferenc, a római katolikus Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is jelen volt, mellettük közel száz paptestvér is.

A szokásokhoz híven hét evangéliumi szakaszt olvastak fel.

Troszt Máté csupán pár évet szolgálhatott: 2018-ban Pécsett kezdte meg diakónusi szolgálatát, ahol egy évet élt feleségével, Teodórával, utána Debrecenbe került. 2019-ben szentelte pappá a főszékesegyházban Kocsis Fülöp. A főegyházmegye központjában négy évet szolgált segédlelkészként, majd Makón volt kisegítő lelkész. Egyszer úgy fogalmazott: mindenhol érezte, hogy a hívek szeretete vette körül. Igyekezett az adott parókia életét és közösségét megismerni, és nagyon fontosnak tartotta a személyes kapcsolatokat. Hitte, hogy arra kell mindent építeni. Sokszor idézte nagyapja szavait, miszerint a papság egy „szent kaland”.

Felemelőnek találta, hogy az embereknek – a szentségeken keresztül – magát az Istent adhatja.

Temetésén Kocsis Fülöp metropolita úgy fogalmazott: Máté testvérünk – édesapa, gyermek, testvér, paptestvér, barát – elment, és óriási űrt hagyott. Fájó, hatalmas űrt. Amit nem fog pótolni senki sem az életünkben. Nem mehetünk el erről a temetésről vagy legalábbis tovább a hétköznapjainkba anélkül, hogy meg ne értenénk, hogy miért akarta így az Isten.

A Máté távozása okozta űrt nekünk kell betöltenünk! – hangsúlyozta a főpásztor. – Nekünk kell pótolnunk azt, amit ő nem fejezhetett be. Azért is, mert nem mondhatjuk, hogy nem vagyunk oka a halálának. Leginkább az fáj, hogy nem tudtuk magunk között tartani.

Máté már az Atya előtt áll, és ő számol el a tetteivel. Itt a földön pedig mi számolunk az ő tetteivel. Máté fájó, megrendítő távozása után meg kell változnia az Egyháznak, meg kell változnia a papságnak. De mit vár tőlünk az Isten? Máté halála válaszra késztet bennünket: meg kell változnunk! – tette hozzá a főpásztor.

Köszönjük, Máté! Nagy emberünk lettél.

Szembesítesz bennünket bűneinkkel, hibáinkkal, gyarlóságainkkal, és meghívsz bennünket egy csodálatos papi életre. Kérjük Mátét, hogy odaát könyörögjön értünk, bűneink bocsánatáért, és hogy jobb keresztények lehessünk.

Troszt Máté jelmondata János evangéliumának egyik gondolata volt:

Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.”

Igen. Tudja. Ahogy mi is, hogy odaadó, szeretett papunk voltál. Adjon Isten boldog nyugalmat neki, és készítsen örök emléket számára! – mondta Kocsis Fülöp.

Forrás és fotó: BSZI/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria