Megáldották a győr-kismegyeri templom orgonáját

Megszentelt élet – 2019. március 22., péntek | 11:14

Nagyböjt második vasárnapján, március 17-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Győr kertvárosi részében található kismegyeri Szent Anna Lelkészség hívőközössége. Elkészült ugyanis a templom orgonája, melyet a szentmise keretében Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát áldott meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkészség és a templom a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozik, a lelkipásztori szolgálatot több mint két évszázada bencések látják el. A templomot, melynek titulusa az Isteni Irgalmasság, Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin építészek tervezték, 2011-ben szentelték fel. A templom építésekor anyagi okok miatt nem volt mód az orgona elkészítésére. Most – köszönhetően a hívek adományainak és néhány pályázati lehetőségnek – sikerült elkészíttetni az egymanuálos, hétregiszteres orgonát.

A hangszer a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. műhelyében készült, szép hangzása és esztétikus megjelenése az orgonaépítők magas szintű tudásáról és hivatásbéli elkötelezettségéről tanúskodik.

Az ünnepi szentmisén Katona Tibor karnagy vezetésével a győri Palestrina kórus énekelt. Hortobágyi Cirill főapát szentbeszédében úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az új orgona Isten nagyobb dicsőségét és a szentmiséken részt vevő hívek lelki elmélyülését fogja szolgálni.

Az új orgonáról

Mind a játék-, mind a regisztertraktúra mechanikus. A billentyűket húzószálak kötik össze a szélláda szelepeivel. Az esztergált regiszterfejekben porcelántáblák foglalnak helyet.

Szélláda: mechanikus csúszkaláda rendszerű, a csúszkák h0 és c’ között osztottak. Szekrény: keretbetétes szerkezettel, tömör keményfából készül, keményolajos felületkezeléssel.

Az osztott klaviatúra előnye, hogy bár az orgona egymanuálos, mégis kétmanuálos regisztrálási lehetőséget ad, ezáltal a művészi játékra is lehetőség nyílik. Kézműves munka, az európai tradicionális orgonaépítészeten alapszik. Felhasznált anyagok: ón, ólom, tölgy, szilvafa, gyertyán, ébenfa, porcelán, bőrök, réz. A sípok száma: 436.


Magyarország legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra már több mint két évtizede készít hangszereket, szélládákat és egyéb alkatrészeket nemzetközi megrendelésre.

Diszpozíció:

Manuál (C-g’’’)
basszus (C-h0) diszkant (c’-g’’’)
Gedackt 8’ Gedackt 8’
Principal 4’ Principal 4’
Rohrflöte 4’ Rohrflöte 4’
Octav 2’ Octav 2’
Quint 1 1/3’ Quint 2 2/3’
Cimbel 2 x1’ Cimbel 2 x 1 1/3’
Subbass 16’ önálló pedálregiszter

Forrás és fotó: Bartók Ferenc OSB plébános/Pannonhalmi Területi Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria