Megáldották a „Házaspárok útját” Nyíregyházán

Hazai – 2017. február 15., szerda | 19:30

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya római katolikus társszékesegyház és a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye együtt szervez programokat házaspárok és házasságra készülők számára a házasság hete keretében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A programsorozatot a január 23-án indult „szerelmes kalandtúra” nyitotta meg, amely a hirdetése szerint az ifjú pároknak ötletet, a kisgyerekes házasoknak „alibit”, a gyerekek kirepülését átélőknek emlékeztetőt, az idős pároknak pedig az érzelmek „reneszánszát” adja.

A házasság hetéhez kapcsolódva február 11-én, szombaton görögkatolikus farsangi bál várta a családokat, másnap, február 12-én pedig a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmise keretében áldották meg a jubiláló házaspárokat. Ugyanazon a napon a Szent Miklós-székesegyházban tartott vecsernyén a házasokért imádkoztak, és a szertatáson Szocska Ábel apostoli kormányzó ünnepi beszédében szólt a résztvevőkhöz.

Február 14-én adták át és áldották meg a testvéregyházak közreműködésével Nyíregyházán, a Sóstó körüli sétányon felállított Házaspárok útját. A tizenhat stációból álló út a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg.

A rendezvényen Tóth László nyíregyházi plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Jelen voltak Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Szocska Ábel apostoli kormányzó, Gál Sándor református esperes, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Dicső Péter, a Nyírvédő Kft. csoportvezetője, valamint a stációk „örökbefogadói”.

A Házaspárok útját Zsatkuné Szabó Mónika, a projekt megvalósítója mutatta be. Beszámolt a megvalósulás körülményeiről, elmondta, hogy örömére szolgált, hogy a Gondviselés a stációk örökbefogadóit már az állomások elkészülése alatt megszólította; nemcsak a megvalósulásban segítettek, hanem a későbbiekben imáikkal is kísérik a családokat.

Zsatkuné Szabó Mónika ezután saját életének momentumai közül osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Férjével huszonhat éve boldog házasságban élnek, két felnőtt gyermekük van. Elmondta, felnőttkorában, egy nehéz élethelyzetben tért meg, majd szentségekhez járult. Családjával a Hálát adnunk című 15. stációt fogadták örökbe, mert mint fogalmazott, mindennap van miért hálát adniuk. A megtérése után megváltozott az élete, és munkája is más irányt vett. Esküvőikiállítás-szervezőként számtalan ifjú párral találkozott, akik boldogan készültek a házasságkötésükre. Ugyanakkor szembesülnie kellett azzal is, hogy nőtt a válások száma, sőt ma már egyre kevesebben vállalják az elköteleződést. Ez indította arra, hogy felajánlja segítségét a nyíregyházi római katolikus egyházközségnek azzal a reménnyel, hogy képességeit kamatoztatva, programok szervezésével tehet valamit, ami felhívja a figyelmet a házasság szerepére, a családban élés fontosságára.

Terveit a Magyar Schönstatt Mozgalom Családok a Családokért Egyesület örömmel fogadta. Segítették a kezdeményezését, amelyet a nyíregyházi önkormányzat is támogatott: megengedték, hogy közterületen állítsák fel a házasélet legfontosabb élethelyzeteire utaló stációkat.

A különböző felekezetek megnyitón jelen lévő képviselői áldást mondtak a Házaspárok útjára, majd Bosák Nándor nyugalmazott püspök megáldotta azt.

Az esemény végén Tóth László plébános külön köszönetet mondott azoknak a családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak, oktatási intézménynek, szervezeteknek, melyek örökbe fogadták a stációkat.

A „Házaspárok útjának” állomásai:

1. Egymásra találtunk – életre szólóan
2. Az otthonunk a mi birodalmunk
3. Életet adunk, életet kapunk
4. A szeretet fájhat
5. A nehézségek által növekszünk
6. Erős gyermekeket nevelünk
7. Az emberélet útjának felén
8. Másokkal együtt erősebbek vagyunk
9. Küldetésünk van!
10. Hűek maradunk
11. Elengedjük gyermekeinket
12. Együtt időseinkkel
13. Megöregszünk, aratunk
14. Mindennek értelme van
15. Hálát adunk
16. Otthon, a mennyei Atyánál

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria