Megáldották a nagyváradi székesegyház újjászületett orgonáját

Külhoni – 2023. november 29., szerda | 12:50

Krisztus Király ünnepén, november 26-án Böcskei László megyéspüspök megáldotta a nagyváradi székesegyház felújított és kibővített, két hangszerből álló orgonáját. A kivitelező Vox Humana Kft. képviselője, Bartis Szabolcs orgonajavító díszsípot ajándékozott a főpásztornak az ünnepi liturgia végén.

A székesegyházi főplébánia egyháztanácsának nevében, illetve az orgonafelújítási projekt munkatársaként Csorba Sándor levéltáros köszöntötte a jelenlevőket.

Egy olyan csodálatos hangszernek a megáldását ünnepelhetik most, mely már közel negyed évezredes múltra tekint vissza; a története Bécsben indult, és a 18. század végén kapta adományba Mária Teréziától az egyházközség – ismertette Csorba Sándor.

1892-ben egy nagyváradi műhelyben felújították és kibővítették a hangszert, az elmúlt három évben pedig egy határon átnyúló európai uniós turisztikai program keretében az orgona olyan „képességekre tett szert”, amelyekről talán még a tervezője sem álmodozott.

Immár sokkal szebben szól, mint ahogyan azt valaha is elképzelték, többek között azért is, mert a beavatkozások eredményeként jelenleg több mint 2300 sípja van, az egy centiméterestől a hatméteresig, illetve 37 regisztere – magyarázta Csorba Sándor.

A szentmise homíliájában Böcskei László püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy Krisztus Király ünnepe az egyházi évet lezáró vasárnap, amikor amellett, hogy Krisztusra, a világmindenség Urára irányul a tekintetünk, arra is meghívást kapunk, hogy az ő közelségében a saját méltóságunkra is gondoljunk, mely Isten tervében különleges ajándék számunkra.

Bár a történelem folyamán mindig hajlamosak voltunk arra, hogy saját magunkat helyezzük az előtérbe, Isten mégsem hagyott minket el egyetlen pillanatra sem, gondoskodó szeretetét mindig érezhettük – hangsúlyozta a főpásztor.

Krisztus Király ünnepe ugyanakkor azt is üzeni nekünk, hogy – amint a közismert ének, a Márti dala is tanácsolja – „kezdjetek el élni, hogy ne kelljen félni”. Krisztus közelsége ugyanis célt ad nekünk, kiutat mutat a zsákutcákból, az élet legnagyobb csodája – hangsúlyozta a nagyváradi megyéspüspök.

Böcskei László ezután felidézte, hogy 1943. október 31-én, egy a maihoz hasonló válságokkal teli és vészterhes korszakban Várad akkori népe és papsága felajánlotta a várost, az egyházmegyét, az egész világot Jézus, a béke fejedelme Szentséges Szívének. Fodor József általános helynök javaslatára most a főpásztor azt kérte, hogy a szentmise végén ismételjék meg ezt a felajánlást Isten dicsőségére, hiszen egyedül tőle jöhet a segítség.

Az áldoztatás után a kivitelező Vox Humana Kft. képviselője, Bartis Szabolcs orgonajavító hálát adott Istennek a sikeres munkáért, és egy díszsípot ajándékozott a megyéspüspöknek, illetve megköszönte Walter Kindl professzor, Homolya Dávid nemzetközi orgonakészítő, Sándor Péter és Bors László orgonaépítő mesterek és a közreműködő székelyföldi szakemberek segítségét.

Böcskei László püspök a megyei tanács korábbi és jelenlegi elnökének, Pásztor Sándornak és Ilie Bolojannak, valamint Florin Birta polgármesternek mondott köszönetet azon meggyőződését kifejezve, hogy az orgona nem megújult, hanem újjászületett.

A hangszeren Kristófi János Zsigmond karnagy, orgonista játszott; a Szent László ének- és zenekart ezúttal Judith Triffelner-Spalt, a salzburgi székesegyház orgonistája vezényelte.

Szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria