Megállapodás a Katolikus Szeretetszolgálat és a veszprémi hittudományi főiskola együttműködéséről

Hazai – 2021. augusztus 17., kedd | 16:02

A Katolikus Szeretetszolgálat és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola kölcsönösen és egybehangzóan kifejezik együttműködési szándékukat. Az erről szóló megállapodást Udvardy György veszprémi érsek jelenlétében írják alá augusztus 23-án Veszprémben, sajtótájékoztató keretében.

A megállapodás aláírásakor felszólal Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke, Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, valamint Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora.

A megállapodásban foglaltak szerint a két intézmény kinyilvánítja egymás szakmai támogatását a katolikus, keresztény szemléletben felkészített szociális szakemberek képzésének közös szervezésében, valamint a keresztény pedagógiai értékek elmélyítése, a karitatív értékrenden és kultúrán alapuló tanári attitűd kialakulását célzó gyakorlati ismeretek, a gyakorlati képzőhelyi környezet biztosítása, nem utolsósorban pedig a szociális szakemberek képzésének támogatása érdekében. A közös értékrendet képviselő intézmények vezetői reményüket fejezik ki, hogy ez a lelki közösség és szellemiség hatja át és erősíti együttműködésüket is.

Az 1711-ben alapított papnevelő intézet jogutódjaként működő Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola küldetésnyilatkozatában megfogalmazott célja, hogy az intézmény a térség meghatározó szellemi központjává váljon, valamint „olyan tudásmegosztó és értékmentő erőtérré fejlődjön, amelyet a keresztény kultúrára épülő erkölcsi rend, a minőségtudat, a társadalmi felelősségtudat és az ezeket megvalósító kezdeményezőkészség, aktivitás jellemez”. A hittudományi főiskolán jelenleg a hitéleti és osztatlan tanári képzések mellett szociális munka alapszakra is jelentkezhetnek az érdeklődők. Ez utóbbi képzésben a hallgatók terepgyakorlaton vesznek részt, melynek során megismerkedhetnek a különböző szociális intézmények működésével, struktúrájával, valamint azok különleges, a teremtett ember méltóságára fókuszáló atmoszférájával is.

Az idén hetvenéves jubileumát ünneplő Katolikus Szeretetszolgálat ma Magyarországon tizennégy intézményt működtet: ezek többnyire idősotthonok, de megtalálható közöttük fogyatékkal előket ellátó otthon, családok átmeneti otthona és daganatos betegek lelki rehabilitációs otthona is. A szervezet intézményeiben a Katolikus Egyház tanítása, a bentlakók iránti tisztelet és elfogadás, valamint a méltóságukat óvó professzionális ellátás dominál.

Az Érseki Hittudományi Főiskola hallgatói tehát a jövőben olyan intézmények falai között szerezhetnek gyakorlatot és életre szóló tapasztalatot, amelyek több évtizedes hagyományaikkal, folyamatos megújulási és fejlődési képességükkel biztosítják a helyi társadalom életében való aktív jelenlétet, embertársaink keresztényi szolgálatát.

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat

Fotó: a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria