Megbékélést sürget húsvéti üzenetében a nigériai Okeke érsek

Kitekintő – 2021. április 19., hétfő | 18:06

Valerian Okeke, a nigériai onitshai egyházmegye érseke, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) meghívott előadója elítéli a hazájában tomboló erőszakot, és arra buzdítja a polgárokat, hogy gyűlölet helyett szeretettel forduljanak egymás felé.

Erőszakos cselekmények, tömeges emberrablások, egy ENSZ-bázis elleni fegyveres támadás is jelzik, mennyire instabil a helyzet Nigériában. Február utolsó napjaiban 317 diáklányt hurcoltak el fegyveresek egy bentlakásos iskolából. Ferenc pápa felhívást tett közzé kiszabadításukért. A nigériai kormány tárgyalásokat kezdett az emberrablókkal, akik március 2-án elengedték a gyerekeket. Néhány nappal ezután az Iszlám Államhoz köthető ISWAP dzsihadista csoport Nigéria északnyugati részén erődemonstrációs jelleggel Dikwa városában megtámadott egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot.

Megbékélést és stabilitást sürget Valerian Okeke. Légy a te felebarátod védelmezője című húsvéti üzenetében az érsek kiemeli, hogy Krisztus, aki magára vette a keresztet, kínhalált szenvedett az emberiség megmentéséért. A nigériai főpásztor az onitshai Legszentebb Szentháromság-bazilikában tartott szentmisén felszólította a nigériaiakat és minden jószándékú embert, hogy legyenek felebarátaik védelmezői.

„Ha hisztek benne, hogy csak egy Isten létezik, aki minden embert megteremtett, hagyjatok fel az öldökléssel, hiszen mindenki a felebarátotok. A (fuláni) pásztorok, a banditák, a Boko Haram és az emberrablók által kiontott testvéreink vére bosszúért kiált Istenhez. Ha dicsőséges jövőt akarunk magunknak, dolgozzunk meg érte már ma. Ha jobb országot szeretnénk, legyünk felebarátaink védelmezői” – mondta Okeke érsek.

Üzenetében a főpásztor sürgeti a kormányt, hogy vizsgálja felül az ország biztonsági struktúráit. „Ahogy a mondás is szól: ha erős falakat építesz a házad vagy a palotád köré, de az őrséged jellemét nem sikerül felépítened – mert az őrök gyilkosok és tolvajok –, akkor továbbra is az ellenségeiddel élsz egy palotában, dacára a gyönyörű falaknak” – mutatott rá képletesen az érsek az ország hibás biztonsági rendszerére.

„Húsvét szellemében, Krisztus példáját követve, aki feláldozta magát értünk, emberekért, hozzuk meg mi is a szükséges áldozatokat, hogy felebarátaink védelmezőivé válhassunk. Amikor testvéreink oltalmazóivá válunk, részesedünk Krisztus győzelmében, aki diadalmaskodott a szenvedésen és a halálon, és feltámadt a halálból.”

Az onitshai börtön rabjaihoz is ellátogató érsek arra kérte a fogvatartottakat, törekedjenek arra, hogy jobb emberként hagyják el az intézmény falait, mint ahogyan egykor oda bekerültek. Imádkozott a büntetés-végrehajtási intézet és az állambiztonsági szervek dolgozóiért, akik nemrégiben kollégáikat vesztették el a fegyveres támadások következtében.

Valerian Okeke érsek idén is tartós élelmiszert, süteményt, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint és egy tehenet ajándékozott a börtönnek. Bartholomew Okpalaugo, a Szent Maximilián Kolbe Börtönlelkészi Szolgálat káplánja, valamint Emmanuel Nwakeze, az anambrai Állami Számvevőszék elnöke hálájukat fejezték ki a főpásztornak az évek során nyújtott töretlen gondviselésért és a fogvatartottak támogatásáért. Derűlátásukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy az érsekség támogatásával a fogvatartottak számára több millió nigériai nairából épült szakképzési központ hamarosan teljes körűen megkezdheti működését.

Fordította: Tóth Franciska

Forrás és fotó: YouTube; Sunnewsonline; Businnesday/NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria