Megérkezett az Amazonas folyóra a Ferenc pápa kezdeményezésére létrehozott kórházhajó

Kitekintő – 2019. augusztus 22., csütörtök | 10:00

A Szentatya levélben üdvözölte a kórházhajó megérkezését Belembe, a brazíliai Pará állam fővárosába. A Ferenc pápa nevét viselő létesítmény az Amazonas folyó mentén lakó hétszázezer ember egészségügyi ellátását szolgálja. Egyben Isten igéjét is elviszi hozzájuk.

A kórházhajót júliusban avatták fel és indították útjára a brazíliai Pará állam Óbidos kikötőjéből. A kezdeményezés ötletgazdája Bernardo Bahlmann, Óbidos püspöke és az Isteni Gondviselés Assisi Szent Ferenc Testvérülete szerzetesei.

A pápa levelében örömét fejezi ki és hálát ad Istennek a kórházhajó működéséért, amely elviszi Isten szavát a legjobban rászoruló, elsősorban őslakos, az ezer kilométer hosszú Amazonas folyó mentén élő embereknek. Több mint hétszázezer lakosról van szó, akik az Amazonas vidékén élnek és akikhez csak vízi úton lehet eljutni Pará államban. Ferenc pápa a kezdetektől támogatta és figyelemmel kísérte a kezdeményezés megvalósulását. Levelében kiemeli jelentőségét a közelgő szinódus kapcsán, amelyet az Amazonas térségéről tartanak októberben a Vatikánban. A kórházhajó válasz az Úr hívására, aki továbbra is küldi tanítványait, hogy hirdessék Isten országát és gyógyítsák a betegeket. A Ferenc pápa nevét viselő kórházhajó küldetése, hogy segítsen az őslakosoknak „jó életet” élni, ami számukra a következőket jelenti: harmóniában élni önmagukkal, a természettel, az emberekkel és Istennel.

A Szentatya emlékeztet: az Egyház arra kapott meghívást, hogy „tábori kórház” legyen, amely mindenkit befogad megkülönböztetés és feltétel nélkül. Az Egyház ezzel a kezdeményezéssel „vízi kórházként” is bemutatkozik. Ahogy Jézus a vízen járva lecsendesítette a vihart és megerősítette a tanítványok hitét, úgy ez a hajó lelki vigaszt és segítséget ad az eddig sorsukra hagyott rászorulóknak. A pápa levelében köszönetet mond Óbidos püspökének és a ferenceseknek a hit és a keresztény szolidaritás e szép jeléért. Áldását küldi az orvosokra, az önkéntesekre, a jótevőkre és mindazokra, akiket ellátnak majd a hajókórházban. A Názáreti Szűzanya oltalmába ajánlja mindannyiukat, és arra kéri őket, hogy imádkozzanak érte és az Amazóniával foglalkozó szinódus jó gyümölcseiért.

*

Augusztus 18-án, vasárnap délelőtt szentmisét mutattak be Belemben, majd megkezdődtek az első orvosi vizsgálatok és kezelések a kórházhajón. A hajó 32 méter hosszú; Brazília legjobban felszerelt úszó kórházhajója, amelyen vizsgálatokat, kezeléseket, megelőzést tudnak végezni, és be is tudnak fektetni betegeket. Szemészeti, fogászati, sebészeti ellátást tudnak biztosítani, és van labor is. Továbbá van a hajón oltásra kiaalakított terem; röntgengép, ultrahangkészülék, mammográfia és szívritmusvizsgálat elvégzésére alkalmas műszerekkel is fel van szerelve.

A kezdeményezés kiindulópontja Ferenc pápa látogatása volt az Isteni Gondviselés Assisi Szent Ferenc Testvérülete egyik kórházában Rio de Janeiróban 2013-ban, az ifjúsági világtalálkozó alkalmával. A pápa látogatása során megkérdezte a szerzeteseket, hogy jelen vannak-e Amazóniában, mire az alapító Francisco Belotti testvér nemmel válaszolt. A Szentatya ekkor azt mondta: „Akkor el kell mennetek oda.” A hajó megépítését a Pará állammal kötött egyezmény tette lehetővé. Pará állam a projekt megvalósítására felajánlotta azt a kártalanítási összeget, amely a Shell és a Basf SA vállalatok által a közösségnek okozott erkölcsi kár miatti eljárásból befolyt. A vállalatok által okozott környezeti balesetben hatvan ember életét vesztette, és hatalmas károk keletkeztek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria