Megkezdődött a házasság hete

Hazai – 2019. február 12., kedd | 10:13

A házasság hete országos rendezvénysorozata február 10-én vette kezdetét. Az egyházmegyék nyitórendezvényeiről nyújtunk beszámolót.

Kaposvári Egyházmegye

Február 10-én, vasárnap délután a kaposvári katolikus iskola tornatermében tartották a házasság hete helyi megnyitóját. Az egész héten át tartó országos programsorozatba immáron negyedik alkalommal kapcsolódott be az egyházmegye, több mint háromszáz pár megszólításával – mondta el Ház Gergely, a Csakazértis Családokért Egyesület elnöke.

A megnyitóünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere a család fontosságát hangsúlyozta: „Hitem szerint a legszebb és legerősebb kötelék egy férfi és egy nő között a házasság, melyet a gyermeknevelés koronáz meg. A házasság a legkisebb s egyben a legerősebb közössége ennek a városnak.”

Varga László püspök köszöntőjében a szemlélődésre hívta a házaspárokat. „A szemlélődés lényege: én befogadom Őt, és Ő befogad engem. Ez Istenre vonatkozik, de milyen szép lenne, ha a házaspárok így élnék a kapcsolatukat. Naponta szükséges lenne legalább egy óra semmittevés a házasoknak, mikor nem csinálnak mást, mint jelen vannak egymás számára. Én befogadom őt, és ő befogad engem, s tele van élettel, erővel és örömmel a kapcsolat. Mikor ez történik, akkor az a szeretet és ajándék, ami akkor sem szűnik meg, mikor krízisek vannak, lángot kap, és betölti a házaspárok szívét.”

A köszöntők után a Csiky Gergely Színház színművészei, Nyári Szilvia és Sarkadi Kiss János tartottak előadást, majd a Z generáció együttes koncertezett.

A programok ideje alatt gyermekvigyázást biztosítottak: légvárral, lufihajtogatással, kézműves-programokkal várták a gyermekeket.

A házasság hete kaposvári programjai elérhetőek ITT.

* * *

Pécsi Egyházmegye

A házasságot ünnepelték a pécsi családok is február 9-én. A házasság hetét bevezető házasság világnapja programjait Pécsett a székesegyház nagycsaládos egyesülete az egyházmegye együttműködésével szervezte.

Délelőtt Rosner Zsolt magyarszéki plébános szentmisét mutatott be a pécsi főtemplomban. Homíliájában kiemelte: Isten megszólít, figyel ránk, bátorít minket. Most arra, hogy álljunk meg, és ünnepeljünk. „Olyan az Isten, mint a forrás, amiből mindig feltör valami friss, csodálatos, üdítő, meglepő, áhított, amire vágyakozunk. Ez az ajándékozó szeretet mindig megújul, mindig el tudja kápráztatni azt, aki rátekint, aki belemerítkezik.”

„Azokat a kapcsolatokat is meg tudjuk ünnepelni, amelyekben már régóta benne vagyunk, de lehet, hogy most születünk bele éppen új ízzel, figyelemmel, élethelyzettel” – mondta a szónok. A szentmisén felolvasott evangéliumi részletre hivatkozva megosztotta a hívekkel, hogy a kapcsolatban történő újjászületés a Zsidóknak írt levél szerint az „engedelmeskedjetek egymásnak” parancsában testesül meg. „Ez a közös felelősségvállalásunk záloga. Ha ezt látom meg életem társának velem rezdülésében, akkor hálát tudok adni érte. Ha a közös életet így ünnepeljük, akkor születik meg az Isten dicsérete, akkor tudjuk kimondani, hogy életünk célja, hogy teljesítsük Isten akaratát” – zárta beszédét Rosner Zsolt.

A közös ebéd után a Katolikus Egyház, a város, a kormányzat és a családokért dolgozó civil szervezetek képviselői köszöntötték az ünnep résztvevőit a Magtár Látogatóközpontban.

Udvardy György püspök hangsúlyozta: jó, hogy ünnepet készít számunkra Isten, mert „az ünnep csúcs és forrás. Ilyenkor az emberségünket, egymás szeretetét, családjainkat, a mindennapi helytállást, a megújulást egymás és Isten szeretetében ünnepeljük. Legyen bátorságunk vállalni azt a jövőt, amire az Úr hív bennünket, mert egészen bizonyos, hogy éltetni akar, egészen bizonyos, hogy életünk forrása akar lenni”.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár után Őri László, Pécs alpolgármestere szólt a résztvevőkhöz. A család egy férfi és egy nő házassági kapcsolatán, az egymás iránt érzett felelősségen, a másikért való lemondáson nyugszik – hangsúlyozta; majd azon jelenségekről beszélt, melyek a házasság és a család intézményét próbálják aláásni. „Legyünk éberek, biztosítsuk a jövőnket is, ezt pedig úgy tehetjük meg, ha a gyerekeink megtanulják tőlünk: a beteljesült emberi élet titka a jó házasság, a szeretet adó család” – fogalmazott az alpolgármester. Kiemelte, hogy a pécsi székesegyház nagycsaládos egyesülete által az elmúlt három évtizedben elért eredmények elismeréseként a jövőben a város közművelődési szerződés keretei között vállal együttműködést az egyesülettel.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke ismertette: a tavaly Európai Polgár Díjat kapott egyesület céljai 1987 óta változatlanok; e célokat a pécsi nagycsaládosok példaértékűen képviselik. Pataki János a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége nevében köszönte meg a pécsi szervezet munkáját.

Az ünnepi rendezvényen Lackfi János József Attila-díjas költő és felesége, Bárdos Júlia a gondviselő Isten jelenlétéről beszélt, amelyet házasságukban a mindennapok során megtapasztalnak.

A jubiláló házaspárok köszöntésével és megáldásával folytatódott a program, majd a Vivat Bacchus együttes adott koncertet. Vacsora, teaház, bor- és mézkóstoló várta az érdeklődőket. A gyermekeket különböző programok várták a nap folyamán: kézműves műhely, mesefilmvetítés, városi kincskereső és dartsbajnokság.

* * *

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A Szeged–Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPont már tizenegy éve szervezi több partner bevonásával a házasság hete rendezvényeit. Ebben az évben randevút szerveztek a házaspároknak a szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Feltöltődni érkezett az Aranyzsinór zenés szerelmi verskóstolóra Péter Róbert és Péter Csiky Orsolya. Tizenét éve házasok, négy gyermek szülei. Figyelnek arra, hogy minőségi időt töltsenek együtt. „Úgy hallottuk, heti egy estét, havi egy hétvégét és évi egy hetet kellene kettesben töltenie egy házaspárnak. Nem mondom, hogy ez mindig sikerül, de törekszünk rá” – mondta Róbert. Orsolya hozzátette: vannak közös programjaik, együtt sportolnak, rendszeresen futnak; családos közösségbe is járnak, ahol hozzájuk hasonló házaspárokkal beszélhetik meg gondjaikat. Most arra is tudtak időt szakítani, hogy részt vegyenek a zenés vacsorán. 

A szegedi programon egy szerelem történetét mesélték el a részt vevő művészek, Kis Kata, Győri Péter és Gárdián Gábor. „Az Aranyzsinór új kezdeményezés – ismertette Gyurisné Hutter Katalin, az Egyházmegyei Családközpont munkatársa. – Fontos számunkra, hogy a program úgy kaphasson nyilvánosságot, hogy közben a résztvevő házaspárok maradéktalanul megélhessék a szerelem szakaszait bemutató művészi est meghittségét. Fontos, hogy visszahozzuk az udvarlás időszakát a házaspárok életébe. Ez egy alkalom arra, hogy átéljék a szerelmük kezdetét.”

A vacsorán friss házasok is részt vettek, ám olyanok is, akik már több mint harminc éve házastársak. Szászi Balázs és Szásziné Fehérváry Anikó 33 éve házasodtak össze. Az ötgyermekes házaspár vallja: fontosak a közös programok. „Nekünk már felnőttek a gyermekeink, így több időnk jut egymásra.” A feleség életmentő randinak nevezi közös programjaikat. A családterapeuta házaspár azt javasolja a pároknak, hogy hagyják egymást változni, és figyeljenek ezekre a változásokra.

* * *

Szombathelyi Egyházmegye

Február 10-én a Jézus Szíve (Zárda)-templomban tartott zenés imaórával vette kezdetét Szombathelyen a házasság hete programsorozat.

A résztvevők a kánai menyegző jelenete alapján elmélkedtek házasságukról, párkapcsolatukról, és adtak hálát a megélt kegyelmekért, majd gyertyákat gyújtottak az oltárnál elhelyezett kép előtt.

* * *

Zalaegerszegen Czene Attila olimpiai bajnok úszó volt a vendég a házasság hete február 11-i nyitórendezvényén a Belga étteremben.

A megyeszékhely idén is csatlakozott a házasság hete országos rendezvénysorozathoz, a programokat a Zalaegerszegi Női Szalon, a kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia és a Család és KarrierPONT szervezi.

A házasság hete idei mottója: Randevú egy életen át. E gondolatot, a kapcsolat folyamatos ápolásának fontosságát emelte ki a nyitóeseményen Balaicz Zoltánné, a női szalon elnöke is, aki Molnár János plébániai kormányzó társaságában nyitotta meg az egyhetes programot. Az első estre Czene Attila olimpiai bajnok úszót hívták meg, aki beszélt sikeres pályájáról, s természetesen Bánhidi Petra táncművésszel kötött házasságáról is.

A házasság hete folytatásaként kedden 17 órától a leggyakoribb válóokokat vették górcső alá Kovács Orsolya ügyvéd és Pesti Tímea szakpszichológus a Belga étteremben, ugyanitt szerdán 17 órától Két kultúra, egy házasság címmel kezdődik érdekes beszélgetés. A vendégek: Alotti Nasri szívsebész és felesége, Alotti-Gaál Viktória, valamint Christian Zanchetta olasz hobbiséf és felesége, Könyves Ildikó.

Csütörtökön 17 órakor a Keresztury VMK kávézójában vidám vetélkedő kezdődik ismert házaspárok közreműködésével, pénteken pedig a Mindszenty-iskola ad otthont 17.30-tól a Növekedni párban című Kána házas estnek. Vasárnap 18 órától szentmise, házaspárok megáldása, majd meglepetés program zárja a hetet a kertvárosi templomban. Ugyanitt hétfőtől péntekig 17 órától imaösvény nyílik házaspároknak.

* * *

Váci Egyházmegye

A Nagycsaládosok Váci Egyesülete kilencedik alkalommal csatlakozott a házasság hete programsorozathoz és szervezte meg a jubiláló házaspárok ünnepségét. A rendezvényt február 9-én a váci Credo-házban tartották.

Beer Miklós püspök beszédében az Úr csodájának, ajándékának nevezte a házasságot, a családot. „Az Úristen bízik bennünk, bízik abban, hogy mi az ajándékozó szeretetet, a mások iránti elköteleződést vállalni tudjuk, és ennek az isteni gondoskodó szeretetnek a gondozóivá és továbbadóivá válhatunk” – hangsúlyozta.

Majd a fiatalok elköteleződéstől való félelméről elmélkedett, és rávilágított arra, hogy a félelmük miatt lemaradnak arról a szeretetkötelékben megélt csodáról, amelyet az egymás iránti elköteleződésben kaphatnak meg. „Akkor tudok megtapasztalni valami nagyszerűt az életben, ha előre vállalok egy elköteleződést. A házasság világnapja alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk az életért, minden házaspárért és családért: az ő példájuk, életük bizonyítéka adjon bátorítást az új nemzedéknek, a fiataloknak arra, hogy merjenek elköteleződni, és vállalják ezt az isteni küldetést” – mondta a főpásztor, majd az Úr áldását kérte minden házaspárra.

Ezt követően Detre János evangélikus lelkész-esperes tartott a házasság intézményét több szempontból bemutató előadást. Beszélt a házasság fogalmáról, értékéről történelmi korokon átívelve. A hangsúlyok eltolódásáról, amelynek során a belső értékrend helyett a külsőségek válnak fontossá, példaként az esküvőszervezés iparággá válását említette.

A lelkész kiemelte: a házasság nem magánügy, mivel a felek a családi renden kívül a társadalmi rend és az egyházi rend tagjai is. Ennek köszönhetően pedig egymásra is hatással vannak, ezért kell jó egyházi közösségeket kialakítani, melyeknek minden tagja feladatot vállal, és egymást segítik át a nehézségeken.

Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a házasságban, a családban nem szerepeket játszanak a felek, ahogy ezt a szociológia és a pszichológia sokszor említi. A házasok élethivatást töltenek be egy életre szólóan vállalt szeretetközösségben.

Az ünnepségen elhangzott Radnóti Miklós Tétova óda című verse; köszöntötték és megáldották a jubiláló házaspárokat. A program szeretetvendégséggel zárult.

Forrás: Délmagyar.hu, Kaposvári Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye, Szombathelyi Egyházmegye, Váci Egyházmegye

Fotó: Káldy Sára, Kling Márk, Loósz Róbert, Szombathelyi Egyházmegye, Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria