Megkezdődött a temesvári székesegyház felújítása

Külhoni – 2019. január 29., kedd | 16:33

Megkezdték a temesvári Szent György-székesegyház felújítási munkálatait január 28-án. A 18. században épült katedrális története során először esik át jelentős mértékű rehabilitáción.

A székesegyház várhatóan 2020. július elejére újul meg. A tervek szerint addig restaurálják a falfestményeket, a márványstukkókat, a stukkókat, a fadíszeket és -elemeket, a színes üvegablakokat és a festményeket is a kő-, illetve vaselemek mellett. Kijavítják a tetőszerkezetet, modernizálják a fűtőtesteket, az elektromos hálózatot és szaniterhelyiségeket; helyreállítják a székesegyház kriptáját, újrafestik a homlokzatot, akadálymentes rámpát alakítanak ki a mozgássérültek számára, illetve felújítják a templomkertet és a hozzá tartozó zöldövezetet is. A  székesegyház átfogó rehabilitációjára a 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében kerül sor.

A felújítási munkálatokat Pál József Csaba megyéspüspök, Nicolae Robu temesvári polgármester, Sorin Maxim, a Nyugati Régió Fejlesztési Ügynökség vezetője; Andrei Lucaci, a Temes megyei tanács képviselője és Adrian Alin Mirescu referens jelenlétében kezdték meg a székesegyházban ünnepélyes keretek között. Az eseményen részt vett Martin Roos nyugalmazott püspök, Johann Dirschl általános helynök és Ralf Krautkrämer, Németország temesvári konzulja is.

A dóm felújítására vonatkozó projektet Martin Roos akkori megyéspüspök és a fejlesztési ügynökség vezérigazgatója 2017 tavaszán írta alá.

„Az egyházmegye körülbelül 250 temploma közül a püspöki székesegyház a legjelentősebb, amely nem csupán vallási, hanem kulturális szempontból is kiemelkedő, hiszen számos koncertet, kiállítást szerveznek itt, és sok turista felkeresi” – mondta Pál József Csaba megyéspüspök. Sorin Maxim ismertette: nagyon összetett tervről van szó, amelynek megvalósítása nagy odafigyelést és sokrétű szervezést igényel; kiemelte a jó együttműködést, amely a két intézmény eddigi viszonyát jellemezte. Nicolae Robu polgármester szerint a temesvári székesegyház a város egyik legkiemelkedőbb turisztikai nevezetessége; történelmi, vallási és ökumenikus szempontból egyaránt rangos épület. A városvezető felajánlotta a polgármesteri hivatal támogatását arra az esetre, ha az adott feladat vagy egy felmerülő probléma nem oldható meg az uniós pályázati alapból.

Nikola Laus püspöki irodaigazgató, a temesvári püspökség részéről kinevezett projektfelelős újságírói kérdésre elmondta: a székesegyház felépítése óta nem esett át alapos felújításon. Kisebb-nagyobb tatarozásokat végeztek rajta, de átfogó renoválására még nem került sor. Hozzátette, mivel az elkövetkező hónapokban a Szent György-székesegyház nem látogatható, a belvárosi Szent Katalin-templom miserendje igazodni fog a dóm miserendjéhez, így a hívek ott, illetve a város többi római katolikus templomában vehetnek részt szentmiséken.

Az eseményen orgonán közreműködött Bajkai-Fábián Róbert. A felújítási munkálatok ünnepélyes megnyitását Pál József Csaba püspök imája és áldása zárta.

Forrás és fotó: Sipos Enikő/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria