Meglepetésgyőzelem a Pázmány Bölcs-Ész országos középiskolai tudásversenyen

Hazai – 2022. február 2., szerda | 11:32

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) idén négy tárgyból hirdette meg országos középiskolai tanulmányi versenyét, a Pázmány Bölcs-Észt. A január 28-án megrendezett döntőben az irodalom, a történelem, a régészet és a nemzetközi tanulmányok iránt érdeklődő diákok mérhették össze tudásukat.

A versenyre jelentkező 11. és 12. évfolyamos tanulók közül – az október és december között lezajlott, két írásbeli forduló után – az egyetemi oktatókból álló, szakmai zsűrik tantárgyanként a legjobb tíz versenyzőt juttatták a döntőbe.

A végső, személyes jelenléttel zajló megmérettetésen Nemesi Attila László oktatási dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A diákok változatos feladatokat megoldva adhattak számot a felkészültségükről a versenyen. Teljesítményük értékelése során a zsűri megállapította, hogy a versenyzők kifejezőkészsége, kritikai gondolkodása, kreativitása kitűnő, és ismereteik jóval meghaladják kortársaikét.

Nagy meglepetésre a nemzetközi tanulmányok témakörben határon túli győzelem született Brezo Ferencnek köszönhetően, aki Kassáról, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolából érkezett.

A magyar irodalom tárgykör nyertese Szabó Tamás, a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.

A történelem tárgykör első helyezettje Diószegi Hunor, a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója.

A régészet tárgykörben Varga Bence, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója bizonyult a legjobbnak.

A PPKE BTK 2014 óta rendezi meg a középiskolások tudásversenyét. A gimnáziumok körében ismert és számontartott megmérettetéssé vált vetélkedőre egyre több középfokú oktatási intézményből érkeznek versenyzők. A küldő gimnáziumok között nagyrészt budapesti és Pest megyei intézmények vannak, de Szolnokról, Kecskemétről, Tatabányáról, Pannonhalmáról is rendszeresen fogadnak diákokat.
A verseny a Nemzeti Tehetség Program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A verseny győztesei magas pénzjutalomban részesültek, a különdíjasok, az első helyezettet felkészítő tanár és az 5–10. helyezett versenyző értékes könyvutalványt vehettek át a pályázatnak köszönhetően.

A versenyeredményekről részletesebben ITT olvashatnak.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria