Megnyílt az esztergomi Keresztény Múzeum kiállítása Sankt Pöltenben

Kultúra – 2015. május 10., vasárnap | 19:15

A „Mesterművek az esztergomi Keresztény Múzeumból” (Meisterwerke aus dem Keresztény Múzeum Esztergom) című tárlatot 2015. május 9-én, szombat délután 4-kor nyitotta meg Erdő Péter bíboros és Klaus Küng megyéspüspök.

                                        KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Egyházmegyei Múzeum meghívására néhány kiemelkedő kincstári és könyvtári tárggyal kiegészítve összesen 101 műalkotással mutatkozik be Alsó-Ausztria tartományi székvárosában az Esztergomi Keresztény Múzeum.

Erdő Péter bíboros örömét fejezte ki a közös osztrák-magyar történelmünk során mindig jól működő osztrák-magyar egyházi kapcsolatok miatt, amelyet ez a kulturális esemény is jelez és elmélyít. Az esztergomi bazilika és építéstörténete, a múzeum alapítójának, Simor János hercegprímásnak a kortárs művészekhez fűződő személyes kapcsolatai számos példát szolgáltatnak a szoros művészeti kapcsolatainkra. A sokszínű tárlat  ízelítőt ad az állandó kiállítás gazdagságából.

Klaus Küng püspök elmondta, hogy különösen a rendszerváltás óta érdeklődéssel figyeli a magyarság sorsát, érzi azt a közös „nyelvet”, mely a művészet, a festészet, a zene eszköztárán keresztül a kölcsönös megértést biztosítja különösen a keresztény tematikán belül. Liturgikus tárgyak, értékes festmények üzenetében a minőség és a szépség összhangja nyilvánul meg, s a harmónia elmélyíti a hitet a szemlélőben.

A vendégeket az egyházmegyei vagyonkezelő, a tartomány elöljárója és a város polgármestere személyes hangú beszédben köszöntötték. A kiállítás koncepcióját Wolfgang Huber múzeumigazgató ismertette, majd Kontsek Ildikó esztergomi múzeumigazgató asszony vezette végig a vendégeket a metszetek, festmények, szobrok, hímzések, könyvek között. A megnyitót Dombó Dániel vezetésével a bécsi Cantus Arcis kórus műsora tette még emelkedettebbé.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg Sankt Pöltenben.

Kontsek Ildikó a Magyar Kurírnak adott, május 3-án megjelent interjúban elmondta:

„Olyan reprezentatív válogatást állítottunk össze, amely hűen tükrözi mindazt, amit az idelátogató átfogó élményként helyben megtapasztalhat. Csak néhány művet említenék: látható lesz például az első teremből a Garamszentbenedekről származó két, 1494-re datált passiójelenet; az itáliai reneszánsz és barokk művészet köréből Bernardino Luini milánói reneszánsz festő Madonnája, a lombard festőtől származó Leány az egyszarvúval, illetve Luca Giordano Szent Efrém remete című képe, valamint az osztrák újkori festők közül Janneck, Altomonte, Waldmüller egy-egy festménye is. A 19. századi magyar művészek közül idősebb Markó Károly, Liezen Mayer Sándor, Szoldatits Ferenc alkotásait visszük ki Ausztriába. A 20–21. századi gyűjteményünkből Molnár C. Pál Utolsó vacsora című képét, illetve Somogyi Győző, Kárpáti Tamás, Prokopp Péter műveit mutatjuk be. Történeti illusztrációként számos metszetet is láthatnak majd az érdeklődők.

Iparművészeti gyűjteményünkből reneszánsz falikárpitokat, népi és úri hímzéseket állítunk ki. A Főszékesegyházi Kincstárat két középkori ötvöstárgy, egy miseruha és egy historizáló kehely képviseli, az egyházi könyvtárakból pedig ősnyomtatványokat és régi nyomtatott, illusztrált, liturgikus használatú, illetve egyházjogi tartalmú köteteket mutatunk be az október végéig látogatható tárlaton.”

Fotó: Mudrák Attila

Keresztény Múzeum/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria