Megöltek egy olasz misszionáriust Haiti fővárosának peremnegyedében

Kitekintő – 2022. június 29., szerda | 20:34

Luisa Dell’Orto a haiti főváros, Port-au-Prince rendkívül szegény peremvárosában található gyermekotthon tartóoszlopa volt. Seur Luisa, ahogy a helyiek hívták, missziós tevékenységének húsz évét szentelte arra, hogy biztonságos befogadóhelyet nyújtson több száz fiatal számára. Június 25-én fegyveres támadás áldozata lett; súlyosan megsérült, kórházba szállították, ahol nem sokkal később meghalt.

„Szeretném kifejezni közelségemet Luisa Dell’Orto nővér családtagjainak és nővértársainak – a Charles de Foucauld lelkiségét követő Evangélium Kisnővérei szerzetesközösség tagja volt –, akit tegnap megöltek Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában. Luisa nővér húsz éve élt ott, és mindenekelőtt az utcagyerekek szolgálatának szentelte magát. Isten szeretetébe ajánlom lelkét, és imádkozom a haiti népért, különösen a kicsinyekért, hogy derűsebb jövőjük legyen, nyomorúság és erőszak nélkül. Luisa nővér a vértanúságot is vállalta, életét egészen másoknak ajándékozta” – A június 26-i Angelus elimádkozása után e szavakkal emlékezett meg Ferenc pápa a szerzetesnővér meggyilkolásáról, aki valószínűleg egy rablási kísérletnek esett áldozatul.

A Milánói Főegyházmegye, ahonnan származott, kiemelte: Luisa kistestvér a Port-au-Prince rendkívül szegény peremvárosában található Kay Chal, „Charles Ház” tartóoszlopa volt. Életének és missziójának húsz évét szentelte arra, hogy biztonságos és befogadó helyet nyújtson több száz gyermek számára. Június 25-én reggel fegyveres támadás áldozata lett. Súlyosan megsérült, kórházba szállították, ahol nem sokkal később, a hatvanötödik születésnapja előtt két nappal meghalt. A hír mélyen megrázta Port-au-Prince városát, ahol „seur Luisa” – ahogy hívták – egy valóságos intézmény volt.

Luisa nővér Lomagnában (Lecco) született 1957. június 27-én. A leccói reálgimnázium elvégzése után, 1984-ben történelemből és filozófiából szerzett diplomát. Ugyanebben az évben belépett a lioni Evangélium Kisnővérei Kongregációba. 1987-ben Kamerunba ment: 1990-ig Salapombéban élt, egy erdőben, a baka pigmeusokkal. Időközben Lomagnában megalakult egy missziós csoport a törzs megsegítésére. 1994-ben teológiai diplomát szerzett Svájcban. 1997-től 2001-ig Madagaszkáron volt misszionárius, ahol különféle pasztorációs feladatokat látott el, erkölcstant oktatott. 2002-től Haitin szolgált misszionáriusként. Filozófiatörténetet és a katolikus egyház társadalmi tanítását oktatta, illetve egy helyi folyóirat szerkesztőbizottságánál dolgozott.

Mario Delpini milánói érsek részvétüzenetében kiemelte: „Luisa Dell’Orto nővér halála megrendít és mély fájdalommal tölt el bennünket, ugyanakkor felfedi jótetteit és szent életét. Halála fájdalommá és imává válik. A milánói egyház nevében szeretném kifejezni részvételemet a család gyászában, mindazok hálatelt és fájdalmas emlékezésében, akik ismerték őt, és abban a bizonyosságban, hogy halála – mely nagyon hasonlít Charles de Foucauld halálához – Jézus halálával egyesülve az új élet magjává válhat Haiti földjének, számára pedig belépés a mennyei boldogságba.”

Haiti püspökei régóta próbálják felhívni a figyelmet az országot minden szinten sújtó krízisre. Az erőszak és a korrupció mindenhova begyűrűzött, a lakosság egyre mélyebb szegénységbe süllyed és mostanra ki is merült. A szigetet gyakran sújtó természeti katasztrófák és a koronavírus-járvány is hozzájárultak a helyzet kialakulásához, csakúgy, mint a politikai instabilitás, melynek következtében egy évvel ezelőtt meggyilkolták Jovenel Moïse elnököt.

2021-es karácsonyi üzenetükben a püspökök így fogalmaztak: „Nem maradhatunk közömbösek az elmúlt hónapok tragikus eseményeivel szemben.” Felszólították a nemzetközi közösséget és a helyi politikusokat, találjanak megoldást az országot immár évek óta gyötrő intézményi, gazdasági és társadalmi káoszra. A püspökök együttérzésüket fejezték ki mindazok fájdalmában osztozva, akik emberrablás, nemi erőszak vagy bárminemű erőszak áldozatává váltak, Isten irgalmára bízva a fegyveres csoportok támadásai során elesett ártatlanok lelkét.

A szigeten virágzik az iparszerű emberrablás, mindenfelé fegyveres bandák diktálnak teljesen büntetlenül, a könnyű pénzszerzés érdekében, s nem kímélik a papokat és az apácákat sem, akiket a helyzet próbára tett ugyan, mégsem hagyják magukra a haiti népet. 2021. április 11-én, vasárnap Croix-des-Bouquets városában elraboltak öt papot, két nővért, valamint az egyik pap három rokonát. 2021. szeptember 6-án, Cap-Haïtien városában rátámadtak a hetvenéves André Sylvestre atyára, mikor éppen kilépett egy bank épületéből. A pap a bűnöző banda támadása során súlyos sérüléseket szenvedett, a műtőben életét vesztette. Plébániája mellett árvaházat is vezetett, és hajléktalanokat segített. Isa Solá Matas nővér a spanyolországi Barcelonából származott, a Jézus és Mária Nővérei kongregáció (RJM) tagja volt. 2016. szeptember 2-án reggel megölték – az autóját vezette, amikor a lövések érték. Valószínűleg rablási kísérlet áldozatává vált, ugyanis elvitték a táskáját, más személyes tárgyaival együtt. A nővér elkötelezetten szolgálta az ország legszegényebb lakosait, akikkel gyakorlatilag együtt élt a 2010-es földrengés óta.

Richard E. Joyal kanadai papot, a Mária Társaság tagját 2013. április 24-én Port-au-Prince-ben gyilkolták meg, hogy elvegyék tőle a bankból éppen akkor kivett pénzt. 2010. október 8-án Julien Kénord, a Katolikus Karitász svájci szervezetének munkatársa is gyilkosság áldozata lett a haiti fővárosban egy rablási kísérlet során.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Associazione Famiglia Spirituale Italiana Charles de Foucauld/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria