Megújuló infrastruktúra a teremtésvédelem szolgálatában az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Hazai – 2023. október 3., kedd | 9:00

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem területén lezárult a Leányka úti egyetemváros, valamint a belvárosban álló „B” épület energetikai fejlesztése, amelyre 1670 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhatott fel az egyetem a Széchenyi 2020 program keretén belül.

Pajtókné Tari Ilona rektor a Líceumban tartott projektzárón elmondta: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatási, kutatási és harmadik missziós tevékenysége egyaránt a teremtésvédelem, a fenntartható fejlődés és gazdálkodás szemléletmódjában működik. Kiemelte: az általános és középiskola számára készített és ott kipróbált módszertani anyagokban, továbbá az alap- és mesterképzésben, valamint a Neveléstudományi Doktori Iskola tantárgyaiban nagy hangsúlyt kap egyebek mellett a klímaváltozás okainak vizsgálata, de a köznevelés módszertani megújítását megvalósító Komplex Alapprogram is kiemelten foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Amint fogalmazott: büszkék vagyunk rá, hogy az egri egyetem jelentős szerepet vállal a Szénrégió Bizottság, hazánk első, a szénkivezetés területi megvalósítását segítő, állandó egyeztető fórumának munkájában. A projektben egyedüli felsőoktatási intézményként vesz részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, az intézményben működik a koordinációért is felelős Szénrégió Bizottság Titkárság. A kutatási tevékenységről szólva azt mondta, a szőlészet-borászat tématerületét átfogó, nemzetközileg elismert kutatásaink hatékonyan szolgálják a fenntartható gazdálkodást a teljes Kárpát-medencében.

Elhangzott: a projektben érintett épületszerkezetek a koruknak megfelelő építészeti színvonalon készültek, mára azonban nem feleltek meg a hőtechnikai követelményeknek és jelentős hőveszteséggel működtek.

A munkákatok során a „B” épület, a gyakorlóiskola, valamint az „E” épület és a kazánház energetikai fejlesztésén belül megvalósult a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet és a homlokzat hőszigetelése, valamint hőszivattyú kiépítése és kondenzációs kazán beépítése, továbbá termoszelepek elhelyezése. A hatékonyság növelése érdekében napelemes rendszer is telepítésre került a Delta épülettel együtt.

Az Almagyardombi Kollégium felújításakor sor került a nyílászárók cseréjére, homlokzati hőszigetelésre és a gázbojler cseréjére, továbbá fordulatszám szabályozott almérők is felszerelésre kerültek.

A fejlesztés közvetett céljai a gazdaságos működtetés és a fenntartható fejlődés elősegítése. A projekt abszolút értékben csökkenti hazánk üvegházhatású gáz kibocsátását, így támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és az energiafüggőség csökkentését.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára az eseményen elmondta: az egri fejlesztéssorozat egy országos program része, amelynek célja az érintett intézmények gazdaságos és fenntartható működtetése, továbbá az épületek komfortjának javítása.

A beruházást a Széchenyi 2020 program keretében, 1 milliárd 670 millió forint támogatásból valósította meg az egyetemmel szoros együttműködésben a szaktárca által vezetett konzorcium, a fejlesztés eredményeként jelentősen csökkent az egyetem károsanyag-kibocsátása és energetikai költségei – mondta Nyul Zoltán.

Forrás és fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria