Megújult a 18. századi ferences templom és kolostor Szamosújváron

Külhoni – 2021. július 11., vasárnap | 17:15

Megújult az erdélyi Szamosújváron a 18. században épült ferences templom – jelenleg plébániatemplom – és kolostor, amelyet a július 9. pénteki ünnepélyes műszaki átadást követően Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila fejlesztési miniszter nyitott meg jelképesen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közösségi oldalán is gratulált a szamosújvári közösségnek és plébánosának, akik a sorssal dacolva „nagyot álmodtak”, szakembereket fogadtak, csapatot gyűjtöttek, és felújították a város egyik legértékesebb barokk műemlék épületét.

A felújítással együtt 21. századhoz méltó vallási és kutatóközpontban kap otthont az örmény és római katolikus gyűjtőlevéltár és könyvtár.

A 2001 óta plébániatemplomként szolgáló egykori ferences templom és kolostor felújítását és idegenforgalmi értékesítését főleg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozták, de regionális jelentőségű műemlék épületként román állami kiegészítő finanszírozásban is részesült. A beruházás értéke megközelítette a 21 millió lejt (1,5 milliárd forint).

A külső-belső felújítás során teljes burkolatcserét kapott a torony, új az óraszerkezet és a megtisztított harangok tartószerkezete, a harangozást új automata berendezés biztosítja. A szakember szerint 25 teherautónyi galambtrágyát és galambtetemet kellett elszállítaniuk, a tetőszerkezet faanyagának körülbelül 20 százalékát kicserélték.

A templomhajóban restaurálták a falkép- és mennyezetfestést, megtisztították, újrapácolták a bogárrágta padokat, kicserélték a kőburkolatokat, a padok alatti részre padlófűtést vezettek be, a főoltár is teljes restauráláson esett át, kiegészítették a hiányzó elemeket. Újrafedték és vonóvasakkal a templomhoz erősítették az utólag épült, megsüllyedt Lorettói kápolna boltíves tetőszerkezetét. Kitakarították, lekövezték és korszerű világítással látták el a kriptát. Az alagsort a mozgássérültek lifttel is megközelíthetik, mely a kripta, a földszint és az első emeleti oratórium között közlekedik.

A kolostorépületben újravakolták a szobákat, a folyosón az ablakokat kicserélték hőszigetelt, a templom stílusához igazodó nyílászárókra. A szobák kiállítóterekre jellemző jó világítástechnikát kaptak, megújult a padolás: bizonyos cellákban masszív tölgypadló, a folyosón fenyőből készült padló van. Megújult a templom- és kolostorrész fűtéstechnikája, elektromos rendszere, az épületegyüttesbe monitorizáló rendszereket, 60 biztonsági kamerát építettek be.

A felújítást kezdeményező, a pályázatokat előkészítő és lebonyolításukat felügyelő Küsmődi Attila plébános szerint Szamosújváron jelenleg kevesebb mint négyszáz római katolikus és közel száz örménykatolikus él. A felújított épületegyüttesben több közösségi terem, levéltár, könyvtár és múzeum is helyet kapott, a templom és a tetőtér a turisták előtt is nyitva lesz.

Forrás: MTI

Fotó: Gönczy Tamás/Kelemen Hunor Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria