Megújult a csíksomlyói Hármashalom-oltár

Külhoni – 2015. május 23., szombat | 10:40

Megújult a csíksomlyói Hármashalom-oltár, melyet május 22-én Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Böjte Mihály OFM, a csíksomlyói kolostor házfőnöke és Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója mutatott be a sajtó munkatársainak – tájékoztat a Székelyhon.ro

Eredeti formáját megtartva hétmillió forintból újították fel a csíksomlyói Hármashalom-oltárt. A pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjének helyszínén, az oltárszínpadnál, pénteken délben további támogatás lehetőségéről is szó esett.

A munkálatok során kicserélték a tető zsindelyborítását, korszerűsítették a szigetelést és a vízelvezetést, és – mivel öt évvel ezelőtt villámcsapás érte az oltár keresztjét – az építményre villámhárítót is szereltek. (Forrás: MTI)

„Ferences közösségünk hálás az emberi segítéségért és a közreműködésért. Köszönjük a magyarországi egyházi államtitkárságnak és Soltész Miklós államtitkár úrnak a nagylelkű, ötmillió forintos támogatást. Láthatjuk, hogy a vállalkozónknak, Antal Andrásnak sikerült idejében befejeznie a munkát, nekünk nem is volt kétségünk efelől. Nagyon szép munkát végeztek” – mondott köszönetet a Hármashalom-oltár előtt Böjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke.

Mint kifejtette, nagyon sokan nyújtottak segítséget, beleértve a konyhásokat is, akik főztek a munkásoknak: „Nagyon hálásak vagyunk a névtelen adakozóknak is, mert a perselyadományokból pótoltuk ki azt a kétmillió forintnyi összeget, ami még szükséges volt a munkálatok befejezéséhez.”

„A pünkösdi búcsú a magyarság nagy ünnepe ebben a csodálatos környezetben, ennél a gyönyörű oltárnál. Annak ellenére, hogy katolikus szertartású szentmisénk lesz pünkösd szombatján, azt kell mondanom, hogy ez az összmagyarság ünnepe, mert nagyon sokan utaznak ide más tájakról. Ehhez az ünnephez járult hozzá a magyar kormány egy kis segítséggel. Köszönöm szépen a ferences atyáknak azt az áldozatvállalását, amit itt végeznek Csíksomlyón, hiszen ez össznemzeti ügy. Ötmillió forinttal tudtuk támogatni az oltár felújítását” – mondta el Soltész Miklós egyházügyi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A magyar kormány összesen húszmillió forinttal támogatja a csíksomlyói kegyhely megújítását. Az idei csíksomlyói támogatás első, a Hármashalom-oltár felújítására vonatkozó része most lezárult, a második szakasz további tizenötmillió forintot tartalmaz. Ez az összeg a héten meg is érkezett a Ferenc-rendiek számlájára, ebből kétmillió forintot a kegytemplom toronysisakjának lefestésére költenek, és tervben van a zarándokház felújítása. Utóbbi megvalósításának határideje jövő pünkösd.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria