Megújult templomban emlékeztek a száz éve kivégzett Wohlmuth Ferenc atyára Császáron

Hazai – 2019. május 8., szerda | 15:01

A megemlékezésre a Szent Péter és Pál-templom belső terének felújítása is elkészült a Komárom-Esztergom megyei településen. A megújult templombelsőt Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg április 28-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján.

Milyen nehéz, de felemelő érzés igazán megbocsátani, amikor nem a hibákra emlékezünk, hanem egészen új esélyt adunk embertársainknak, mint ahogy Isten is megbocsát nekünk. A Miatyánk imádságban úgy kérjük az isteni megbocsátást, hogy mi is felajánljuk az ellenünk elkövetett vétkek megbocsátását – emelte ki a főpásztor szentbeszédében.

A szentmise végén a helyi hittanos gyermekek köszöntötték a püspököt, majd Író Sándor plébános köszönetet mondott a támogatóknak, amiért megújulhatott a templom burkolata és restauráltathatták a padokat. A rekonstrukció a Győri Egyházmegye, a helyi önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a helyi egyházközség tagjai összefogásából valósult meg.

Az ünnepen bejelentették, hogy Wohlmuth Ferenc életműve bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

* * *

Wohlmuth Ferenc plébánost 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején koholt vádak alapján végezték ki. Halálának 100. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a Wohlmuth Ferenc Alapítvány.

Wohlmuth Ferenc 1855. július 27-én született Sopronnyéken (Neckenmarkt, Burgenland) német anyanyelvű családban. 1881-ben szentelték pappá. 1894-től haláláig Császáron végezte papi szolgálatát. 1919. június 5-én koholt vádak alapján felakasztották. Utolsó szavai a következők voltak: „Hatvannégy esztendőt éltem, és ebből huszonöt évet szenteltem plébánosként a császáriaknak. Életem utolsó pillanataiban állok előttetek. Elmegyek, mert elveimért pusztulnom kell. Sokat dolgoztam értetek, hogy boldogok legyetek. Ezért csak imáitokat kérem. Isten veletek!”

A Wohlmuth-emlékév következő császári programját június 10-én, pünkösdhétfőn tartják. A helyi római katolikus temetőben 14 órakor kezdődik a megemlékezés Wohlmuth Ferenc sírjánál, és ugyanitt megáldják a vértanú tiszteletére állított haranglábat is.

A program koszorúzással folytatódik a kivégzés helyszínén, a Kisfaludy utca 5. szám alatt található polgármesteri hivatalnál. Ezt követően, 16 órakor Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter és Pál-templomban.

A megemlékezés a szentmise után agapéval zárul a plébánia udvarán.

Forrás: Wohlmuth Ferenc Alapítvány/Győri Egyházmegye

Fotó: Fazekas Lászlóné

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria