Megújultak a szőnyi templom műtárgyai

Kishírek – 2022. november 28., hétfő | 15:59

Több restaurálás is befejeződött idén a komárom-szőnyi Nagyboldogasszony- plébániatemplomban. A Szent Pétert ábrázoló festmény, az orgona, valamint a sekrestyeszekény felújítását a Nemzeti Kulturális Alap és a hívek anyagi hozzájárulásából finanszírozták.

Az év elején az orgona belső felújítása ért véget, amely ugyan nem látványos, ám annál fontosabb feladat volt, mivel utoljára 1988-ban esett át nagyobb javításon a hangszer, amely 1781-ban került Szőnybe, előtte valószínűleg egy osztrák település (talán Irdning) templomában állt. Az orgona Johann Ignaz Zeisky orgonaépítő egyetlen ismert magyarországi műve. 

A templom belső építészeti díszeihez illeszkedő copf stílusú sekrestyeszekrénye 1780-ban készült. Az azóta eltelt idő nyomot hagyott rajta, elsősorban a tartószerkezetén: a szekrény alja az talajjal érintkezve az eltelt évszázadok alatt fokozatosan korhadt, ezáltal az egész felépítmény deformálódott. A szekrényt a restauráláshoz teljesen darabjaira szedték és elszállították. Új betonaljzat is készült alá, ma pedig már ismét teljes pompájában láthatják mindazok, akik a sekrestye szintén korabeli ajtaján a helyiségbe belépnek.

Végül a Szent Pétert trónon ábrázoló festmény került vissza a helyére, melynek eredetijét a templom építésének idején, az 1770-es évek közepén festette Anton Raphael Mengs, több európai uralkodó udvari festője. A szőnyi kép egy jó minőségű korabeli másolat, de az sem teljesen kizárható, hogy a Bécsben és Torinóban őrzött két eredeti változat mellett esetleg a művész egy harmadik alkotása. Akárcsak sok egyéb berendezést, ezt is a templom építettője, gróf Zichy Miklósné Berényi Erzsébet grófnő (Zichy Ferenc győri püspök sógornője) hozatta, feltehetően Bécsből. 

A munkálatokat Szabó András és Szarka György soproni orgonaépítők, Budai Sándor faszobrász-restaurátor és csapata, valamint Juhász B. Györgyi festő-restaurátorok végezték. A templom további műtárgyainak megújulása, illetve a jelenleg folyó kisebb külső felújításra is szívesen fogadják a hívek adományait.

Szöveg és fotó: Fehér Tamás Plébániai Tanácsadó Testület jegyzője, Szőny

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria