Mérföldkövek – Meddőségtől a gyermekáldásig a pécsi Kattárson

Hazai – 2019. október 2., szerda | 11:37

A Katolikus Szeretetszolgálat kezdeményezésére Mérföldkövek címmel pódiumbeszélgetést tartottak szeptember 28-án, a Kattárs második napján. Az egyre több párt érintő meddőség és az abból való kiút reményét jelentő Természetes gyermekáldás projektről Süveges Gergő kérdezte Taller Borbála orvost és a tanúságtételre vállalkozó Záhonyi házaspárt.

Gyakorta hallott mondással indította Süveges Gergő a pódiumbeszélgetést: Két dologért hajlandó egy nő mindenre: azért, hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen. Beszélgetőpartnerei rögtön vitatták kijelentését, rámutatva arra, hogy keresztényként a „minden” alapvetően megkérdőjelezendő, ugyanakkor azt is kiemelték, mennyire fontos, hogy azok a párok is hathatós segítséget kapjanak, akik hitük miatt vállalják, hogy vannak határok.

Taller Borbála bemutatta azokat a módszereket, melyek mind orvosilag, mind etikailag teljes mértékben elfogadhatók, és hatékony segítséget tudnak nyújtani. A Katolikus Szeretetszolgálat válaszolva sok-sok házaspár gondjára – ötből egy pár érintett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018-ban indította el a „Természetes gyermekáldás” elnevezésű projektet, mely ismerteti ezeket a módszereket. Az a cél, hogy szakemberek és laikusok egyaránt megismerhessék a módszereket, melyek sem az orvosnak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát.

Ezen módszerek közé tartozik a NaPro Technológia, valamint a FEMM Health protokoll. Ezek egyszerre segítenek feltárni a gyermekáldás elmaradásának okait, és járulnak hozzá ahhoz, hogy a gyermekek a Katolikus Egyház által elfogadott módon, természetes úton megfoganhassanak – tájékoztatott Taller Borbála.

A Szeretetszolgálat orvosokat és segítő szakembereket képez, hogy ismertessék a módszereket mindennapi gyakorlatuk során. A projekt keretében a Magyarországon elérhető termékenységi ciklustáblázatok (Billings Ovulációs Módszer, Creighton-módszer, FEMM Health és Sensiplan) vezetését is tanítják, és elősegítik az érintett szakemberek együttműködését.

Taller Borbála elmondta, mind a NaPro, mind a FEMM azon az elven alapul, hogy a nőnek meg kell figyelnie a saját ciklusát. A kutatások már bebizonyították, hogy a női nemi ciklus kellő megfigyelésével és értékelésével, az egészségtudatos magatartással nemcsak a cikluszavarok és a meddőség előfordulása csökkenthető, hanem egyéb népbetegségek (például testsúlyproblémák, az inzulinháztartás zavarai, hangulatzavarok) esetében is jelentős eredményeket lehet elérni.

A Záhonyi házaspár, Kata és Lajos tanúságot tettek saját útjukról. Nekik a NaPro Technológia segítségével született gyermekük. 2006-ban kötöttek házasságot, ezt követően az évek múltával egyre súlyosabban merült fel bennük a kérdés, hogy bár nagyon szeretnének gyermeket, vajon a Jóisten miért nem ad nekik. Az orvosok a „nehezített megtermékenyülés” esetét állapították meg, a vizsgálatok eredménye mindig az volt, hogy a mesterséges megtermékenyítést javasolták a házaspárnak. Miután tudomást szereztek arról, hogy létezik a NaPro Technológia, felvették a kapcsolatot Schaffler Orsolyával, és Kata elsajátította a Creighton-módszert. Ennek alkalmazásával a kezelések után végül megtörtént a „csoda”: megszületett kisfiuk.

Fontos, hogy a NaPro-módszer alkalmazása során nemcsak a testi, de a lelki oldalra is nagy hangsúlyt fektetnek. A sok éve gyermektelenséggel küzdő házaspárok helyzete igen nehéz, ezért fontos, hogy lelki segítséget is kapjanak.

A Záhonyi házaspárral készült korábbi interjúnkat ITT olvashatják. 

Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen – Beszélgetések a NaPro Technológiáról című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria