Mi nem háborúzni akarunk, hanem életeket menteni – 40 nap az életért imaszolgálat kezdődött Vácon

Hazai – 2023. szeptember 29., péntek | 18:04

Szeptember 27-én, a reggel 8 órakor kezdődő szentmisén a váci Karolina-kápolna megtelt hívekkel. Marton Zsolt váci püspök és Rolik Róbert egyházmegyei családreferens mutatott be szentmisét azért, hogy a megfogant emberi életek megszülethessenek. A „40 nap az életért” imához, böjthöz és jelenléthez bárki csatlakozhat november 5-ig. Az alábbiakban Gável András tudósítását szerkesztve közöljük.

„Nagy öröm és ajándék, hogy ilyen szép számban együtt vagyunk, bekapcsolódva az imafolyamba. Valaki úgy nevezte, hogy imahadjárat. De mi nem háborúzni akarunk, hanem életeket menteni” – mondta Marton Zsolt váci püspök a szentmise bevezetőjében. A főpásztor rámutatott: a megfogant gyermekek megszületéséért, illetve az őket körülvevőkért és az egészségügyi dolgozókért is imádkoznak, hogy mindannyian az élet oldalára álljanak. Ebben szeretnének eszközök és segítők lenni Isten kezében, ehhez pedig bátorságot, szelídséget, odaadást és türelmet kért minden résztvevőtől.

A „40 nap az életért” egy nemzetközi imaszolgálat, melynek során a világ több mint hatvan országában, több mint egymillió önkéntessel, harminc kampány eredményeként több mint húszezer baba megszülethetett, több mint kétszáz egészségügyi dolgozó megtért és több mint száz abortuszközpont bezárt.

A szervezők szándéka, hogy Vácon is segíthessenek a válsághelyzetbe került édesanyáknak, hogy merjék az életet választani, azaz az áldást maguk és megszületni akaró gyermekük számára.

Marton Zsolt a napi evangéliumhoz kapcsolódóan a homíliában kijelentette: az apostolok küldetésének folytatói vagyunk. Istentől kapnak hatalmat Jézus tanítványai, amelyet a bátorság és a szelídség ereje jellemez, hogy az örömhírt valódi örömhírként, az üdvösség üzeneteként hirdessék a világban. Mi is küldetést kaptunk Istentől, hogy az evangéliumot hirdessük, az életet szolgáljuk és azt védjük meg az imádságon és a beszélgetéseken keresztül. „Ha az Isten életet ad, akkor megadja a lehetőségét annak is, hogy ne csak megfoganjon, hanem világra jöjjön és fölnevelkedhessen” – jelentette ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családokért felelős tagja.

„Valami új kezdődik most el: egy újjáépítés, éppen úgy, mint a babiloni fogság után, amikor újjá kellett építeni a templomot és azzal együtt a vallási életet. A 40 nap az életért imaszolgálattal mi is szeretnénk példát adni – szelíden, de magabiztosan –, hogy az élet megfoganhasson, megszülethessen és kibontakozhasson” – magyarázta Marton Zsolt Páli Szent Vince ünnepén, akinek tevékenysége révén végül elindulhattak az irgalmasrendi kórházak szerte a világon, hogy az elesettekről gondoskodjanak.

A főpásztor a szentmise végén elárulta, hogy már idén januártól imaközösséget indítottak el, hogy közösen forduljanak Istenhez más felekezetű keresztényekkel összefogásban. A csoport tagjai kurzuson is részt vettek, ahol életvédelmi szakemberek osztották meg ismereteiket. Marton Zsolt szeretettel buzdította az imaszolgálatban résztvevőket: vállalják fel, hogy nem tökéletesek, de bátran, szelíden és türelemmel beszélgessenek az őket megszólítókkal. Készüljenek fel az esetleges támadásokra is.

„Az élet ellensége már támad bennünket, mondván, hogy ítélkezni akarunk mások felett, ahelyett, hogy valós segítséget adnánk nekik. Ilyenkor ne ijedjünk meg, hanem inkább imádkozzunk értük” – mutatott rá Marton Zsolt az imaszolgálat kapcsán esetleg érkező reakciókra. A megyéspüspök és a 40 nap az életért imaszolgálat aktivistái a szentmisét követően közösen kezdték meg a szeptember 27-től november 5-ig tartó közbenjáró imaakciót.

A 40 nap az életért imaszolgálathoz a váci Jávorszky Ödön Kórház Járóbeteg Szakrendelője előtti parkban november 5-ig bárki csatlakozhat, jelentkezni Merő Rékánál lehet a merorekaniko@gmail.com e-mail-címen. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria