Mi történt a Vatikánban a pápa lemondása óta?

Kitekintő – 2013. március 2., szombat | 11:28

Február 28-án, csütörtökön este 8 órakor az Apostoli Kamara – vagyis a camerlengo bíboros, Tarcisio Bertone és munkatársai – összegyűltek és pecséttel lezárták a pápai lakosztályt – tájékoztatta a sajtót Federico Lombardi pénteken délután egy órakor.

Bertone bíboros kijelentette: „Kedves testvéreim, a Sede Vacante kezdetén az Apostoli Kamara tagjaiként találkozunk. Üdvözöllek benneteket és köszönetet mondok jelenlétetekért és együttműködésetekért.” Külön köszöntötte a camerlengo helyettesét, Pier Luigi Celata érseket, majd egy imára hívott: „Ó, Isten, örök Pásztor, aki atyai gondoskodással kormányzod népedet, adj az egyháznak egy olyan pápát, akit elfogadsz.”

Az Apostoli Kamara vezetője, Bertone bíboros és Pier Luigi Celata mellett jelen volt Giuseppe Sciacca püspök, az Apostoli Kamara általános auditora is, továbbá az Apostoli Kamara Prelátusi Kollégiumának tagjai és a jegyző. Jelen volt még rangjánál fogva az államtitkár-helyettes, aki ebben az időszakban a Vatikáni Államtitkárság vezetője (Tarcisio Bertone bíboros már nem államtitkár).

Az Apostoli Kamara irodái az Apostoli Palota Bronz-kapujától a Szent Damazusz-udvarba vezető széles lépcső végén, baloldalt találhatók. A második loggiáról a harmadik loggiára, vagyis a pápai lakosztályba vezető liftet is lepecsételték a lakosztály bejárata mellett.

A Vatikáni Államtitkárság csütörtökön este nyolc óra egy perckor minden pápai képviseletre jegyzéket küldött, amelyben tájékoztat, hogy megkezdődött a sede vacante időszaka, és hogy a pápai képviseletek számára jelenleg a bíborosi kollégium dékánja és az államtitkár-helyettes áll rendelkezésre.

Lombardi elmondta azt is: a camerlengo-helyettes március elsején, pénteken fél egykor a Lateráni Palotában lepecsételte azt a pápai lakosztályt, amely abban az épületben található.

 Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a 2005-ös konklávéhoz képest újdonságot jelent-e a bíborosok délutáni kongregációs ülése, Lombardi elmondta, hogy a délelőtt a protokoláris kérdések áttekintésével telik majd el. A bíboros dékán tudatában van, hogy a bíborosi kollégium dönt majd a továbbiakban a következő kongregációk ritmusáról. 2005-ben más helyzet volt, mert meghalt a pápa, tehát az első kongregációk egybeestek a gyász időszakával.

A választó bíborosok ebben az időszakban nem költözhetnek még be a vatikáni Szent Márta Házba, amely egyelőre előkészítés alatt áll. Majd a kongregációk során kisorsolják a szobák számát a bíborosok között. A konklávé vigíliáján foglalhatják majd el a választó bíborosok szállásukat az épületben.

 A bíborosi kollégium dékánja és a camerlengo szerepére vonatkozóan a szentszéki szóvivő úgy tájékoztatott, hogy ezek feladatkörét az Universi Dominici gregis kezdetű apostoli konstitúció határozza meg. A dékán elnököl és koordinálja az általános kongregációk menetét és mutatja be a pro eligendo pontefice szentmisét. Amikor a bíborosi kollégium cselekszik és dönt, akkor a dékán a kompetens személy. A camerlengo más funkciót tölt be, amelyek logisztikai és adminisztratív kérdésekre vonatkoznak: például a pecsét, a konklávé titkosságának biztosítása, a konklávé jegyzőkönyveinek elkészítése. A camerlengónak sokkal több feladata van, amikor meghal a pápa, mint a jelenlegi esetben.

A sede vacante idején az alapvető hatalom a bíborosi kollégium kezében nyugszik, amely felügyeli és amely felelős az egyház kormányzásáért a mindennapi ügyek és a sürgős dolgok terén. A többi feladat az új pápára vár. A dékánnak nincs autonóm hatalma a bíborosi kollégiumtól függetlenül.

A konklávé időpontjának meghatározásával kapcsolatban Lombardi elmondta, hogy nem várható sem az első, sem a második közös bíborosi ülés után ilyen döntés. A jövő hét folyamán születik majd meg az időpont a bíborosi kollégium határozatának eredményeként.

Kapcsolódó cikkek:
Amikor nincs pápa: mit kell tudni a sede vacantéről?
Így telt XVI. Benedek első napja emeritus pápaként
XVI. Benedek Castel Gandolóba repült
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?
Bíborosi tanácskozások a konklávé előtt
A konklávék története
Változtatott a pápa a konklávé szabályain
A Sixtus-kápolna, a pápaválasztás helyszíne
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?
Emeritus pápa lesz XVI. Benedekből
Milyen kolostorba vonul vissza XVI. Benedek?
XVI. Benedek lemondási nyilatkozata

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!