Minden kárpátaljai magyar iskolába járó elsőst el akar érni a Katolikus Karitász orvosmissziója

Külhoni – 2024. április 14., vasárnap | 18:50

„2025 szeptemberére minden magyar iskolába szeretnénk eljutni” – mondta Vojcek László, a Katolikus Karitász önkéntes orvoscsoportjának vezetője a szervezet Kárpátaljára vonatkozó céljairól. Ezt elősegítendő szerveztek egészségügyi prevenciós szemináriumot április 5. és 7. között Makkosjánosiban a Via et Vita Nagycsaládos egyesülettel közösen.

A képzés után után a professzor elmondta: szeretnék elérni, „hogy ha az első osztályba kerülő gyermekeknek egészségügyi panaszuk van, látókörünkbe kerüljenek, és szűréseink alkalmával meg tudjuk vizsgálni őket, tanuljanak bármely kárpátaljai magyar iskolában”.

Ehhez szeretne önkéntes munkatársnak megnyerni kárpátaljai pedagógusokat az orvosmisszió és a Via et Vita Egyesület. Számukra szervezett olyan oktatást a két szervezet, amely alapján az ortopédiai vagy látásproblémákkal küzdő gyermekeket a tanítók, óvónők az orvosmisszió szűréseire irányíthatják.

Ennek érdekében a hétvége során szemészeti és mozgásszervi ismereteket szereztek a résztvevők, megtanulhatták továbbá az újraélesztést, valamint csecsemőápolási, nőgyógyászati, magzatvédelmi és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadást is hallgathattak.

A szemináriumon résztvevők fontosnak tartották, hogy legyenek ilyen képzések és a témakörök bővítésére is javaslatot tettek.

A beregszászi konzulátus képviseletében Trieb Gergely konzul mondott köszönetet a megjelenő harminckét kárpátaljai pedagógusnak és az orvosmisszió önkénteseinek.

Szerző: Kecskés László

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria