Minden a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról – Húsz kérdés és válasz segít a készületben

Nézőpont – 2019. február 28., csütörtök | 11:14

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban a második rész olvasható.

– Terveznek a főbb programokon túl lelkipásztori programokat?

– A főbb programokon túl a plébániákat is szeretnénk bevonni, valamint a templom falain kívül is evangelizálni utcai színpadokon, mint a 2007-es városmisszión.

Szeretnénk a templomokat is egész héten nyitva tartani, az oda betérőket nem csak idegenvezetéssel várni, de evangelizálni is. Lesznek imák, szentségimádások, tanúságtételek, és minden, amit egy-egy közösség, egyházközség, szerzetesközösség adni tud hitéből, szeretetéből.

– Hol lesznek a szakmai programok?

– A szakmai programok kiemelt helyszíne a Hungexpo lesz. Hétfőtől péntekig (2020. szeptember 14–18.) mindennap lesz reggeli ima, tanítás, tanúságtétel, szentmise, ebéd és fakultációk.

– Tervezik a programokba bevonni az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye plébániáit is?

– Szerdára (2020. szeptember 16.) tervezzük a plébánialátogatások lehetőségét is, nyelvek szerint. Ez szép lehetőség lesz a megismerkedésre a magyarok és az idelátogatók között.

– Csak Budapesten lesznek rendezvények?

– A rendezvényhez kapcsolódó felkészülési események országszerte zajlanak, a jövő szeptemberi rendezvény programjai azonban a fővárosra és Esztergomra koncentrálódnak.

– Milyen kulturális eseményeket tartanak a kongresszus hetében?

– A kulturális programok véglegesítése még zajlik, de lesznek koncertek (a teljesség igénye nélkül például Csík zenekar, Szent Efrém Kórus, Moszkvai Patriarkátus Kórusa, 100 Tagú Cigányzenekar, komolyzenei koncertek a Zeneakadémián, keresztény könnyűzene), színielőadások, vetítések, kiállítások és sok olyan program, melyet az e hétre eső Ars Sacra Fesztivál keretében rendeznek  meg.

– A kongresszus hetében szervezik meg 2020-ban az Ars Sacra Fesztivált?

– Igen, a fent említett programok közül is sok olyan lesz, melyet az e hétre eső Ars Sacra Fesztivál keretében rendeznek meg.

– Milyen eseményekre várják a fiatalokat?

– Az egész hétre várjuk a fiatalokat, de főként a rendezvény időszakának második felére koncentrálódnak a nekik szóló rendezvények, zenés programok, koncertek: csütörtök este közösségek szentségimádása a Szent István-bazilika előtt, pénteken ifjúsági est a Papp László Sportarénában. Ezeken túl is minden közös programra várjuk a fiatalokat.

– Lesz külön rendezvénye a családoknak?

– Terveink szerint lesz egy kiemelt nap a családokra fókuszálva, ennek helyszíne a Margitsziget.

– A gyermekeket milyen programokra várják?

– Koruktól függően a nyitó szentmisére, a családos napra, a ministránsokat a hétvégi találkozóra, a fáklyás eucharisztikus körmenetre és a zárómisére is a Hősök terére.

– Lesz-e a rendezvény idején körmenet?

– Igen, 2020. szeptember 19-én 17 órakor kezdődik a szentmise a Kossuth téren, majd ezt követően fáklyás eucharisztikus körmenet lesz a Hősök teréig.

– Hol lesz a záró szentmise?

– Szeptember 20-án 11 órától a Hősök terén lesz a Statio Orbis, azaz a rendezvényt lezáró szentmise.

– Készül esetleg külön énektár erre az alkalomra?

– Igen. Terveink szerint idén év végéig elkészül egy új énektár, de a kifejezetten a hét liturgiáin éneklendő darabokat külön füzetben is kiadjuk, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni az énekekbe.

– A közlekedést hogyan fogják megoldani?

– Természetesen az illetékes szolgáltatókkal egyeztetve keressük azt a megoldást, ami közlekedés szempontjából a leghatékonyabb lesz. A rendezvényen részt vevők számára szeretnénk a kedvezményes utazás feltételeit megteremteni, mind a fővárosiak, mind a vidékről érkezők számára. Az egyes helyszínek megközelítését a városon belül közösségi közlekedéssel javasoljuk, melyek járatsűrűségi igényét a BKK vezetésével előre egyeztetjük.

– A szálláslehetőségekről lehet már valamit tudni?

– Különféle szállástípusokat fogunk kínálni a szeptemberben induló regisztrációs felületen az egyszerűtől a 3-4-5 csillagos szállodákig, de fiatalok esetében néhány éjszakára a laticeles tornatermi szállást sem zárjuk ki.

– Ingyenesek lesznek a rendezvények?

– A kongresszuson való részvétel regisztrációhoz lesz kötve, melynek lesz egy regisztrációs díja. Cserébe egy zarándokcsomagot adunk, melynek része lesz a belépő, az ebéd, a közösségi utazási jegy, programfüzet, liturgikus füzet stb. Ennek a díja még alakul a felmerülő költségek függvényében. Emellett számos program ingyenes lesz.

– Kell majd regisztrálni az eseményekre?

– Igen, lesz olyan program, ami előzetes regisztrációhoz kötött, minden erre vonatkozó információ az iec2020.hu honlapon elérhető.

– Kik segítik az előkészületet az egyházmegyékben, plébániákon?

– Folyamatos a kommunikáció és az együttműködés az egyházmegyék kommunikációs képviselőivel, valamint minden egyházmegyében van NEK-megbízott atya és majdnem minden egyházmegyében egy főállású munkatárs, aki segíti az előkészületet. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a plébániákon és az iskolákban úgynevezett missziós küldöttek segítik az előkészületeket.

– Várnak önkénteseket a rendezvényre?

– Igen, jelentkezni lehet majd az iec2020.hu oldalon.

– Hol lehet tájékozódni a kongresszusról?

– Minden információ elérhető az iec2020.hu honlapon és a rendezvény Facebook-oldalán. IEC2020 kommunikációját YouTube-csatorna is segíti, frissítése tavasszal várható.

– Hogyan lehet hozzájutni az eucharisztikus kongresszussal kapcsolatos kiadványokhoz?

– Idén tervezzük a webshop létrehozását és elindítását. Addig a kiadványok mindegyike megrendelhető és átvehető a NEK Titkárságán. Érdeklődni lehet a titkarsag@iec2020.hu e-mail-címen.

A feltett kérdések és az azokra adott válaszok első része ITT érhető el. A Magyar Kurír a kongresszus híreit összegyűjtő menüje ITT érhető el.

Fotó: NEK Általános Titkárság

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria