Mindennapi szeretetünk – Online találkozóval kezdődik a Vatikánban az Amoris laetitia-családév

Kitekintő – 2021. március 19., péntek | 10:47

Mindennapi szeretetünk címmel szervezett online találkozót március 19-re, Szent József ünnepére a Világiak, Család és Élet Kongregációja, a római egyházmegye és a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet. Ezzel kezdődik meg a családnak szentelt év, amelyet az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás megjelenésének ötödik évfordulója alkalmából hirdetett meg Ferenc pápa.

A kezdeményezés elindítói szerint a program nem ünneplés, hanem inkább egy út kezdete. Az apostoli buzdítás valójában eddig még fel nem ismert gazdagsággal bír, és a március 19-i esemény – amelyet élőben közvetítenek a három szervező internetes csatornáin – meghívást jelent a jövőbeli munkára. „A pápa kezdeményezése az egész Egyházat mozgásba akarja hozni” – magyarázzák a szervezők, akik hozzá kívánnak járulni a 2022-ben Rómában megrendezendő családok világtalálkozójára való lelkipásztori és teológiai felkészüléshez.

Az esemény két, mindenki számára nyitott online találkozóból áll: a 15 órakor kezdődő program az Amoris laetitia apostoli buzdítás megjelenésének évfordulójáról szól, a 16.30-kor kezdődő pedig a teológiai szempontokról. Az élő közvetítésbe a II. János Pál Intézet YouTube-csatornáján és a három szervező internetes csatornáin lehet bekapcsolódni. 

A találkozóra Ferenc pápa külön üzenetet küld. Felszólal Kevin Joseph Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációja prefektusa; Angelo De Donatis bíboros, a pápa római helynöke és Vincenzo Paglia érsek, a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet nagykancellárja. Beszédet mond Pierangelo Sequeri, a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet dékánja, valamint Giuseppina De Simone és Franco Miano házaspár, akik részt vettek a családról tartott szinóduson.

A délután második része akadémikusabb jellegű lesz, előadásokból épül fel. Felszólal Nuria Calduch-Benages (Pápai Gergely Egyetem), aki a Pápai Biblikus Bizottság nemrég kinevezett titkára; Antonio Pitta (Lateráni Egyetem), Vincenzo Rosito (II. János Pál Pápai Teológiai Intézet) és Dario Gervasi római segédpüspök, családpasztorációs megbízott. Az eseményt Giovanni Cesare Pagazzi teológus koordinálja.

Az Amoris laetitia apostoli budítás kiadásának ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa 2020. december 27-én hirdette meg a családnak szentelt évet, hogy megérlelje a családnak szentelt püspöki szinódus utáni apostoli buzdítás gyümölcseit, és az Egyházat közelebb hozza világszerte a családokhoz, amelyeket az utóbbi évben a világjárvány erősen próbára tett. Az év, amelyet a vatikáni dikasztérium koordinál, 2022. június 26-án, a Családok 10. Világtalálkozójával zárul: az érlelődő gondolatokat az egyházi közösségek és családok rendelkezésére bocsátják, hogy segítsék őket útjukon.

A férfi és nő közti szövetség, amely átszövi a történelmet és az emberi állapotunkat, kulcsfontosságú a család tekintetében, de túl is mutat annak működésén: a keresztény hivatás az, hogy elvigyük ezt a szövetséget a politika, a gazdaság, a jog, a másokról való gondoskodás és a kultúra területére”

– fogalmazott Pierangelo Sequeri, a II. János Pál Pápai Teológiai Intézet dékánja.

Március 18-án, csütörtökön délelőtt a Szentszék Sajtótermében mutatták be a családoknak szentelt különleges évet. A sajtótájékoztatón felszólalt a Világiak, Család és Élet Kongregációja prefektusa, Kevin Farrell bíboros, továbbá Gabriella Gambino, a dikasztérium altitkára, valamint a Valentina és Leonardo Nepi házaspár tett tanúságot.

A 2022-re tervezett családok világtalálkozójára készülve, ebben az aggodalomra okot adó és szenvedéssel teli egészségügyi vészhelyzetben gondviselésszerű a családoknak szentelt év elindítása és megélése annak érdekében, hogy a családok nagyobb szerepet vállaljanak a lelkipásztori tevékenységben és a társadalomban.

A családoknak lelkigondozásra, odafigyelésre van szükségük a köztük és a lelkipásztorok közötti nagyobb együttműködés révén. Be kell fektetni a képzésbe, és mindenekelőtt a mentalitás megváltozását kell elérni: nem „tárgyként”, hanem a hétköznapi lelkigondozás „alanyaként” kell gondolni rájuk. Így foglalható össze Kevin Farrell bíboros megszólalása a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ahogy fogalmazott,

a járvány nem béníthat meg minket: pontosan ebben a zavaros időszakban nagyon helyénvaló egy egész évet a keresztény családnak szentelni, hogy valóban „jó hírként” mutathassuk azt be.

„A család örökre a leghitelesebb és legeredetibb kapcsolataink őrzője marad” – hangsúlyozta a bíboros, aki azt javasolta, hogy érdemes újra kézbe venni az Amoris laetitia apostoli buzdítást, amely egy hosszú szinódusi út gyümölcse, nemcsak egyházi kontextusban, hanem a családok viszonylatában is. Farrell bíboros kiemelte a dokumentum gazdagságát, amely gyakorlati útmutatást is tartalmaz, és megemlítette a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) enciklikát is, amely egy nagyon fontos szöveg abból a szempontból is, hogy növelheti a családok felelősségtudatát azok iránt, akik például ugyanabban a társasházban vagy a szomszédságukban élnek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pixabay

Illusztráció: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria