Mit lehet tenni az élelmiszer-pazarlás ellen? – Magyar és belgiumi diákok közös projektje

Kishírek – 2023. március 28., kedd | 15:48

A Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum 2020 óta közös projekten dolgozik a dilbeeki Regina Caeililyceum diákjaival. Az Európai Uniós SchoolFoodLab Erasmus+ projekt témája a fenntartható élelmiszer-gazdálkodás. A belga diákok 2022 tavaszán jártak Debrecenben; most a Szent Lászlós diákok és tanáraik látogattak Brüsszelbe. Potyókné Makónyi Erika beszámolóját szerkesztve közöljük.

Az utazást komoly előkészítőmunka előzte meg, a diákok kihíváshetet tartottak, amikor mindenki maga döntötte el, hogy egy héten keresztül ő maga mit tesz az élelmiszer-pazarlás ellen. Olyan recepteket állítottak össze, ahol az ökológiai lábnyomunk csökkentése volt az egyik fő szempont. Ezeket a tapasztalatokat összegeztük.

Élményekben, tapasztalatokban és munkában gazdag napokat töltöttünk Belgium fővárosában. Az egyhetes program keretén belül betekintést nyertünk az ottani iskolai életébe. A munka során megosztottuk az eddig szerzett tapasztalatokat, kommunikációs szakemberekkel ismerkedtünk meg, közösen gondolkodtunk a projekt eredményeinek közlési formáiról.

Meglátogattunk egy önkéntesekkel működtetett közkonyhát, ahol a zöldségeseknél megmaradt, de még használható anyagokból főznek a rászoruló családoknak ingyenesen ebédet. A belga és magyar diákok aznap segédkeztek a főzésben.

Lehetőségünk volt megtekinteni egy városi farmot, ahol a város közepén, épületek tetején termelnek zöldségeket, gyümölcsöket, gombát, és halat is tenyésztenek.

Egy napot az Európai Unió székházában töltöttünk. Nem mindennapi élmény volt egy parlamenti képviselővel való találkozás, aki a fenntarthatóság és az élelmiszertermelés problémájáról beszélt, és a diákoknak lehetőségük volt kérdéseket feltenni.

Azt tapasztaltuk, hogy maguk az iskolák is próbálják a fiatalokat a környezettudatosabb, egészségesebb létre nevelni. Az iskolákban nem lehet édes üdítőket kapni, ehelyett a folyosókon csapok vannak, ahol mindenki megtöltheti a kulacsát. A műanyag zacskók, fóliák, alufix csomagolók helyett uzsonnadobozokat használnak; az automatákban csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket lehet kapni.

A magyar diákok a kötelező napi feladatok után a belga családoknál szálltak meg, akik nagyon nagy odafigyeléssel és szeretettel fogadták őket.

A rendkívül intenzív hét után nehezen váltunk meg a vendéglátóinktól, akik egy búcsúpartit rendeztek nekünk. A vendéglátó szülőknek egy kiállítás keretében mutattuk be a program során elkészített dokumentumokat.

Mindannyian gazdagodtuk ez alatt a hét alatt, tanárok, diákok, vendégfogadók és vendégek. Bízunk abban, hogy a projektben végzett munka és eredményei valóban hatással lesznek a környezetünkről való felelős gondolkodásra.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria