Mit őrzünk belső várkastélyunkban? – Megnyílt Oberfrank Luca győri tárlata

Kultúra – 2019. október 28., hétfő | 17:44

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve október 25-én Beke László művészettörténész megnyitotta Oberfrank Luca grafikusművész Belső várkastély című kiállítását a győri Triangulum Galériában. A képzőművészeti alkotások befogadását Stummer Márton spanyol városok hangulatát idéző gitárjátéka segítette.

A kiállított művek lelki történések, lélekben őrzött szövegek és képek auditív és vizuális leképezései. A tárlaton látható, finom textilekre szitanyomással rögzített sorok középkori kódexmásolók aprólékos munkáját idézik emlékezetünkbe – hívta fel a figyelmet Beke László. Az alkotó arra vállalkozott, hogy Avilai Szent Teréz 1577-ben írt misztikus művét, A belső várkastélyt spanyol nyelven kézzel lemásolja, betűről betűre engedve magához közel a kármelita rend megújítójának gondolatait. Ez a gesztus ellensúlyozza napjaink szövegfogyasztási szokásait: már a könyvesboltig vagy a könyvtárig sem kell elmennünk egy kiadványért, hiszen az internet világában egy kattintással a birtokunkban lehet az áhított szöveg, gyorsan átfutjuk, és már jöhet is a következő. Ezzel szemben egy szöveg alázatos, kézzel történő másolása rendkívül nagy figyelmet igényel, a mindennapi elfoglaltságok mellett nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen intenzíven koncentrálhassanak egy szövegre. A szövet-triptichonból két egymás felé fordított templomszentélyre kapunk kilátást, mindezt Avilai Szent Teréz szavaiból formázva.

Az In principio erat Verbum című installáció Oberfrank Luca diplomamunkája: itt nem egyetlen konkrét szöveget dolgozott fel, hanem egy öthetes lelkigyakorlat részeként pauszlapokra vetette az akkor hallott, olvasott szentírási szakaszok, filozófiai, irodalmi textusok és prédikációk részleteit, kiegészítve őket saját reflexiójával. A kézzel írt sablonokból létrehozott grafikai nyomat képi jeleiből egy számítógépes program segítségével hangjelek keletkeztek: „Az első fázisban a kézzel leírt lelki tartalom lett vizuálissá, itt pedig a vizuális tartalom lesz akusztikussá. Így a kiállítótérben hallható hang egy átmeneti transzállapotot, tripet, a szentek elragadtatásának eksztatikus állapotát idézi meg” – vallott a kép- és hanginstallációról Oberfrank Luca.

A fiatal képzőművész Győrben látható művei által arra hívja a szemlélőt, hogy bátran vizsgálja meg, mit őriz saját lelki várkastélyában.

A tárlat megtekinthető november 17-ig mindennap 10–18 óráig a Gutenberg tér 2. szám alatt található Triangulum Galériában.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria