Mostantól Sárváron is szolgálnak Annunciáta nővérek – Százéves a magyar alapítású rend

Megszentelt élet – 2020. szeptember 15., kedd | 20:10

Alapítása századik évfordulóját ünnepelte a magyar alapítású Annunciáta Nővérek Kongregációja szeptember 14-én Sárváron.

A szerzetesrend Mikes János szombathelyi megyéspüspök kezdeményezésére alakult meg, majd a magyarországi kommunista diktatúra idején Brazíliában működött tovább. A rendszerváltást követően érkeztek vissza a nővérek Szombathelyre, 2020 őszétől Sárváron kapcsolódnak be az evangelizációba.

Székely János szombathelyi megyéspüspök; Kondora István sárvári polgármester; Ördög Tibor, a Szent László-iskola igazgatója és az egyházközség képviselői köszöntötték a nővéreket, akik közül ketten élnek majd Sárváron.

Az ünnepi szentmisén a Szeretet Leányai Társulat, másnéven a vincés nővérek közösségének tagjai is jelen voltak. Mellettük szolgáltak az első világháború idején azok a segítő nővérek, akikkel megkezdte működését az Annunciáta Nővérek Kongregációja.

Székely János megyéspüspök portugálul kérte Isten áldását a nővérekre, akik egy kisfilmmel mutatkoztak be a helybelieknek.

*

A betegápoló rendként szolgáló közösség első vezetője Boda János (1871–1933) szombathelyi püspöki titkár, később kanonok volt, aki 1920-ban fogadta el Mikes János felkérését, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében létrehozni kívánt kongregációt vezesse. XII. Piusz pápa hagyta véglegesen jóvá a Gyümölcsoltó Boldogasszony Szolgálóleányainak Kongregációját 1942. május 11-én.

A rend apostoli célja a betegápolás és elhagyott, szegény leányok felkarolása. A rend 1950-es magyarországi feloszlatásáig leányotthont tartottak fenn Szombathelyen, Celldömölkön és Szegeden. Kórházakban teljesítettek szolgálatot, Gyulán szanatóriumban ápoltak betegeket, Gyergyószentmiklóson pedig állami kórházban. Jelen voltak még Pécsen, Kalocsán, Kőszegen, Egerben és Sopronban. Bécsben a Pázmáneum háztartását vezették, Brazíliában pedig lepratelepen vállaltak betegápolást. 1950-ben a nővérek létszáma kereken kétszáz volt.

Még a második világháború előtt Brazíliából, Para állam Belém városából a helyi püspök nővéreket kért a lepratelepre dolgozni. Az első csoport 1937-ben öt nővérrel indult, 1939-ben két nővér, majd 1948-ban hat nővér utazott Brazíliába a leprás betegek ápolására. Brazíliában a rend fejlődésnek indult, jelenleg negyvenkét nővér szolgál ott.

Miután hazánkban hetven évvel ezelőtt feloszlatták a szerzetesrendeket, az Annunciáta Nővérek nemzetközi központja 1964-ben Brazíliába került, jelenleg az ország déli részén fekvő Paraná államban, Ponta Grossában található. A közösség magyar központja Budapesten van, ezenkívül Szombathelyen is jelen vannak, ahol kollégiumot is üzemeltetnek.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye; Katolikus.hu

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria