Mozambiki püspökök: A fiataloknak jövőt kell látniuk maguk előtt

Kitekintő – 2021. április 20., kedd | 11:27

„Elítéljük és helytelenítjük az elkövetett barbár cselekedeteket” – szögezik le a főpásztorok a most zajló maputói ülésükön jóváhagyott közleményben, melyet a Fides missziós hírügynökségnek is elküldtek.

A humanitárius helyzet egyre kilátástalanabb Mozambikban. Becslések szerint 11 104 lakos (1452 család) menekült el Palma városából, akiket egy quitundai iskolában fogadtak be az IOM nemzetközi migrációügyi szervezet szerint.

A szervezet beszámol róla, hogy a menekült családok 30 százaléka (431 család) a szabad ég alatt tölti az éjszakát, a többi 70 százalék (1021) alkalmi hajlékokban. A menekültek 62 százaléka gyermek, 21 százalékuk felnőtt férfi, 17 százalékuk felnőtt nő. Leginkább élelmiszerben szenvednek hiányt, a következő nagy probléma a sátrak vagy más hajlékok, illetve a takarók és a ruházat hiánya.

Az ország püspökei közleményben figyelmeztetnek a Mozambik északi részén kialakult súlyos helyzetre. „Elítéljük és helytelenítjük az elkövetett barbár cselekedeteket” – szögezik le a főpásztorok a most zajló maputói ülésükön jóváhagyott közleményben, melyet a Fides missziós hírügynökségnek is elküldtek.

A mozambiki püspökök sajnálatra méltónak találják a tragikus helyzetet, amelyben Cabo Delgado tartomány lakossága él, ahol

védtelen embereket gyilkolnak, sebesítenek meg, eltulajdonítják a vagyonukat, lerombolják az otthonaikat, meggyalázzák családtagjaik holttestét, míg a túlélők arra kényszerülnek, hogy elhagyják a földet, ahol születtek és ahol őseik nyugszanak.”

A Mozambiki Püspöki Konferencia (Conferencia Episcopal de Moçambique, CEM) felhívja a figyelmet arra az egyre erősebbé váló gyanúra, hogy a konfliktusok hátterében sokféle érdek húzódik meg; bizonyos csoportok arra törekednek, hogy kisajátítsák a nemzetet és a természeti erőforrásokat. Cabo Delgado tartomány gazdag gázban és olajban, valamint drágakövekben, de ezek tisztességes felhasználását illetően hiányzik az átláthatóság, a transzparencia. Mindez

elégedetlenség, megosztottság és gyász forrása, amik pedig lázadást és haragot szülnek”

– folytatják a főpásztorok.

„Jól látjuk, hogy a jövőben való remény hiánya az egyik legerősebb impulzus, ami a fiatalokat a bűnre indítja, csatlakoznak a bűnözéstől a terrorizmusig a lázadás valamelyik formájához, vagy egy másik, nem kevébé ártalmas formájához: a politikai vagy vallási szélsőségesekhez.”

A fiatalok többsége számára semmi esély a normális életre”,

eközben a társadalom, a politikusok „ignorálják szenvedésüket, és nem hallgatják meg őket” – folytatják a mozambiki püspökök.

A főpásztorok ismét hangsúlyozzák, „semmi sem igazolja az erőszakot”, és kifejezik „teljes szolidaritásukat a leggyengébbekkel és a fiatalokkal, akik méltóbb életre vágynak”, és emlékeztetnek rá, hogy a vallások jelentősen hozzá tudnak járulni az erős közösségek, az egységes és támogató társadalom létrejöttéhez.

A püspöki testület tagjai arra kérik „az ország politikai erőit, a Mozambikban jelen lévő szervezeteket, a nemzetközi közösséget, hogy egyesítsék erőiket, segítsenek a lakhelyük elhagyására kényszerülő lakosságon, teremtsenek munkahelyeket és fejlődési lehetőségeket minden ember számára”.

Ezenkívül kérik, hogy mindenki járuljon hozzá a békéhez, a lakosság védelméhez, akadályozza a háború anyagi támogatását, tegyen azért, hogy elszigetelődjenek és letartóztatásba kerüljenek azok az egyének és csoportok, akik hasznot húztak a Cabo Delgadó-i tragédiából.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria