Muszlim érzékenység: Brüsszelben „télfára” cserélik a főtéri karácsonyfát

Kitekintő – 2012. november 22., csütörtök | 13:42

A brüsszeli városházán úgy döntöttek, idén nem állítják fel a hagyományos karácsonyfát a város főterén, csak egy erősen leegyszerűsített stilizált karácsonyfát állítanak a muszlimok érzékenységére hivatkozva – írja a Brussels News.

A Brussels Expat szerint a bevett karácsonyfa és betlehem helyett egy 25 méter magas, „eletronikus télfát” állítanak, amelyet tévéképernyőkből raknak össze, és aminek fel lehet menni a tetejére. Amint besötétedik, a „fa” világítani kezd, és „minden tízpercben lenyűgöző showt” élvezhetnek a látogatók.

A városháza a városban lakó muszlimok feltételezett érzékenységével magyarázta a lépést, Bianca Debaets önkormányzati képviselő szerint a vallással kapcsolatos félresiklott érvelés vezetett a karácsonyfa eltávolításához. Ő úgy látja, ha a karácsonyfa nem utalna a kereszténységre, maradhatott volna.

Egy 2008-as tanulmány szerint Brüsszel lakosságának már a 25,5 százaléka muszlim. Két muzulmánt be is választottak a városi tanácsba, ők ketten az előző hónapban a saríjára alapozott állammá akarták tenni Belgiumot.

Debaets a „télfa” kapcsán feltette a kérdést: nem kellene-e egy olyan multikulturális városnak, mint Brüsszel, tisztelnie minden világnézetet, és biztos ki kell zárnia a hagyományt? A polgármester szóvivője ugyanakkor leszögezte: nem a muszlim érzékenység miatt távolították el a karácsonyfát, és a betlehem is maradhat.

Magyar Kurír (szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!