Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség – Mocsári Károly adott jótékonysági koncertet

Kultúra – 2019. október 18., péntek | 13:39

Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zongoraművész adott jótékonysági koncertet október 16-án a Francia Intézetben Ravel, Debussy, Chopin és Liszt műveiből. Az esten Körtvélyessy Mónika orvos, a Sant’Egidio közösség tagja fényképes beszámolót tartott a tizenegy afrikai országban működő DREAM-programról.

A virtuóz zongorajáték nem csak a közönség gyönyörködtetésére szolgált. A jótékonysági est teljes bevételét az idén tavasszal Mozambikban és Malawiban súlyos pusztítást okozó Idai ciklon által sújtott területek, köztük Beira városa és az ott működő, AIDS-betegek kezelését szolgáló egyik rendelő újjáépítésére fordítják.

A Sant’Egidio közösség harminc éve tevékenykedik Mozambikban, nevéhez fűződik az 1992. október 4-én, Szent Ferenc napján aláírt békeszerződés, melynek előkészítő tárgyalásaiban több mint két éven keresztül aktívan részt vettek a közösség tagjai a barátság diplomáciája és napról napra mondott, kitartó imádságuk által. Ezzel egy hosszú és igen véres polgárháború ért véget, amely közel egymillió civil áldozatot követelt.

A Mozambikban, majd Malawiban és más szegény afrikai országokban alakult Sant’Egidio közösségek tagjai – ahogy Rómában, az anyaközösségben, valamint a világ hetven másik országában is – napi munkájuk, családjuk ellátása mellett önkéntesként szolgálják a szegényeket, köztük a HIV-fertőzötteket.

A jótékonysági esten Körtvélyessy Mónika orvos, a közösség tagja rövid vetített képes beszámolót tartott a DREAM-programról, melynek keretében főként gyermekek és várandós nők gyógyítását végzik a legmodernebb kezelési módszerekkel – az AIDS, az alultápláltság és a világ gazdagabb és szegényebb fele közötti egyenlőtlenség, igazságtalanság ellen küzdve. A program tizenegy afrikai országban körülbelül egymillió beteg számára adta vissza eddig a reményt, az egészséget, a gyógyulás lehetőségével a jövőt, hiszen segítségével több mint százezer egészséges újszülött látott napvilágot HIV-pozitív édesanyáktól.

A Sant’Egidio közösségről ITT, a DREAM-programról bővebben ITT olvashatnak.

Támogatásokat az újjáépítéshez a Zichy Gyula Alapítvány 50800104–11069784 számlaszámán fogadnak Mozambik vagy DREAM közleménnyel.

Forrás: Sant’Egidio közösség (Budapest)

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria