Nagyboldogasszonykor van a felszabadulás napja, amelyet mind a két Korea megünnepel

Kitekintő – 2022. augusztus 19., péntek | 14:42

„Hamarosan elérkezik az a nap, amikor népeink együtt dicsőítik Istent, az Ő kegyelméből túljutnak a különválás fájdalmán, és elérik a tökéletes kiengesztelődést és egységet. A Miasszonyunk álljon példaként előttünk, építsük a hit, szeretet és kiengesztelődés hídjait” – fogalmazott Peter Chung OCD szöuli érsek, Phenjan apostoli adminisztrátora Szűz Mária mennybevételének ünnepén, augusztus 15-én.

Az üzenetben, amelyet a Szöuli Főegyházmegye kommunikációs hivatala a Fides missziós hírügynökséghez is eljuttatott, az észak-koreai főváros, Phenjan (Pyongyang) apostoli adminisztrátora így folytatja: „Az Egyház másik kiemelt fontosságú feladata, hogy a világjárvány idején eltávolodott híveket újra közelebb hívja”, azt remélve, hogy „az Egyház a szeretet és egység hídja lehet, hogy Isten megérinthesse és meggyógyíthassa a megtört szíveket”.

Augusztus 15-én, Mária mennybevételének ünnepén Koreában egy másik eseményről is megemlékeznek: ez a japán uralom alóli felszabadulás napja. A függetlenség napjának dél-koreai neve „Gwangbokjeol”, amely szó szerint azt jelenti: „a fény visszatérésének ünnepe” (gwang – fény, bok – visszatér, jeol – ünnepnap). Korea 35 év japán uralom után nyerte vissza függetlenségét 1945-ben; az ünnepet mind a két Koreában megülik. Észak-koreai neve (Chogukhaebangŭi nal) azt jelenti: „a haza felszabadításának napja”.

A koreai egyház minden évben „ifjúsági világzarándoklatot” szervez a békéért ezen az ünnepen, melynek keretében elmennek a két állam közötti úgynevezett demilitarizált zónához is. A világ minden tájáról várják a fiatalokat erre a zarándoklatra, amelyen elmélkedések hangzanak el, imádkoznak, és beszélgetnek a béke témájáról. Az ifjúsági eseményt a Szöuli Főegyházmegye a két ország kiengesztelődésének ügyeivel foglalkozó bizottsága szervezi, azzal a céllal, hogy elősegítsék a békét a Koreai-félszigeten és mindenütt a világban.

Idén a fiatalok Ulleungdóba, Dokdóba és a demilitarizált zónába látogattak el; többek között ezeken a helyeken zajlottak a legvéresebb harcok a Koreai háború (1950–1953) idején. Emellett a kezdeményezés célja az is, hogy bevonja a fiatalokat a két Korea kiengesztelődésének folyamatába.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: St. Francis Catholic Community/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria