Neked munka, nekem álom – Fogyatékkal élők álmai teljesültek Székesfehérváron

Hazai – 2019. május 21., kedd | 10:32

Május 16-án országszerte mintegy kétszáz fogyatékossággal élő ember próbálhatta ki magát kétszáz különböző munkahelyen a „Neked munka, nekem álom” elnevezésű kezdeményezés keretében. Székesfehérváron sajtótájékoztatón ismertették az akciót.

Az Írországból eredő kezdeményezés segítségével az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhették és kipróbálhatták, hogy milyen lehet az álommunkájukban dolgozni.

Fejér megyében 2019-ben a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány vállalkozott arra, hogy a kiválasztott tizenkét fogyatékossággal élő embert kapcsolatba léptesse a munkaadókkal.

A különleges nyílt nap sajtótájékoztatóját Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatóhelyettese vezette. Elmondta, hogy az egyházmegyei karitászközpont tíz évig foglalkozott a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci elhelyezésében, ezért örömmel állt a „Neked munka, nekem álom” kezdeményezés mellé.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnök-püspöke köszöntötte a programban részt vevő fiatalokat, kísérőiket, a karitász munkatársait és a munkáltatók képviselőit, akik segítették és szervezték a „Neked munka, nekem álom” projekt megvalósulását.

A főpásztor hangsúlyozta: a Katolikus Karitász mindig új utakat keres a szeretet gyakorlati megvalósítására. A nyílt nap nagy lehetőség, hogy a programban részt vevőket lelkükben gazdagítsa, szebbé tegye életüket, és segítsen abban, hogy egymásnak örömet szerezve megtapasztalják az igazi boldogságot.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó, a nap koordinátora kiemelte, hogy a programba bekapcsolódó házigazda munkáltatóknak ez a nap ugyanúgy élményt és sikert nyújthat, mint a fogyatékkal élő résztvevőknek. Idén a székesfehérvári akció keretében az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérült fiatalok az árufeltöltéstől kezdve az állatgondozáson át a rádiós műsorvezetésig számos területen kipróbálhatták magukat.

Magyar László, az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője a tájékoztatón elmondta, a megváltozott munkaképességű fiatalok naponta okoznak pozitív meglepetést egyediségükkel munkatársainak.

Örömmel és nagy izgalommal próbálják ki magukat az intézményen kívül is. A székesfehérvári cégeknél egyetlen napra megvalósult álmuk nagy önbizalmat jelent számukra életük további részében.

A „Neked munka, nekem álom” program székesfehérvári tájékoztatóján a munkáltatók részéről Erőss Pál, a Grundfos gyár és Pletser Ádám, a Cutler Fehérvár fitneszközpont nevében szólalt fel. Mindketten megerősítették: cégük hitvallása, hogy a sérült embereket képességeikhez képest támogassák és segítsék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásával megvalósult kezdeményezés keretében a székesfehérvári Ezredéves Készségfejlesztő Iskola diákja, Kuczi Fanny idősek ápolásában vehetett részt a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában.

Tuba-Kovácsné Holczmann Mónika intézményvezető örömmel fogadta, hogy a papi otthon is csatlakozhatott a „Neked munka neked álom” programhoz, így az érdeklődés középpontjába kerülhetett a szakápolást, ápolást, idősgondozást nyújtó intézményük.

A kezdeményezés Székesfehérváron is szemléletformálódást indított el a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában. A program továbbra is elősegíti, hogy a fogyatékkal élők közül egyre többen tudjanak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria