Nem múló emberi intézmény – Veszprémben is zajlik a házasság hete

Hazai – 2020. február 13., csütörtök | 14:57

Ünnepi szentmisével kezdődött a házasság hete rendezvénysorozat Veszprémben február 9-én. A házasság világnapján – melyet közel négy évtizede február második vasárnapján ünnepelnek világszerte – Udvardy György érsek mutatott be szentmisét Nagy Károly apát-kanonokkal, plébánossal és Felker Zsolt káplánnal együtt a Szent Mihály-bazilikában.

Homíliájában a főpásztor az evangéliumhoz kapcsolódóan beszélt a házasság szentségéről. – Három képet kaptunk Isten országáról, a megkeresztelt ember lényegéről, a keresztény élet valóságáról. Ezek számunkra egyértelműek, mégis kiemelkedik prófétai jellegük. Hiszen abszurditás, hogy íztelen legyen a só, hogy a hegyre épült várost el lehetne rejteni, hogy azért gyújtanánk világosságot, hogy aztán elrejtsük. Nincs értelme, hiszen mindhárom kiindulópont lényegével, létével, identitásával ellentétes lenne, ha nem tenné azt, ami a lényege. A házasság hete ünneplése megengedi azt, hogy ezt a prófétai mivoltot a házasság szentségével kapcsolatban is körüljárjuk, szemléljük. Mi a házasság? Istentől akart, Istentől megáldott intézmény – mutatott rá az érsek.

Udvardy György felhívta a figyelmet arra, hogy a házasság olyan ajándék, amely Isten valóságát teszi jelenvalóvá. – Hisszük és valljuk: nem múló emberi intézmény, nem pusztán olyan szerződés, amit egykor egy-egy kultúra kitalált, önmagának jónak ítélt. De mintha már túlhaladott lenne, mintha már nem is lenne szükség erre az intézményre – hangzott el a prédikációban. – Mi ezen a héten azt ünnepeljük, hogy elemi erővel valljuk férfi és nő kapcsolatának szentségi mivoltát, annak végérvényességében, annak visszavonhatatlanságában és életet ajándékozó lényegében.

A házasság Istentől ajándékba adott kapcsolat, közösség, intézmény.

A boldogság szolgálatára van, az élet befogadását szolgálja, az élet növekedését hivatott elősegíteni és szolgálja a közösség javát. Elsősorban az Egyház javát, de a társadalmi közösség javát is. Hiszen pontosan látjuk, ha a család erős, Istenre épülő, az Ő szeretetére nyitott, meg tudja élni napról napra ezt a bensőséges szentháromságos kapcsolatot, akkor egy közösség – legyen az Egyház, kultúra vagy társadalom – önmagában erős, életképes, előremutató, jövője van.

A főpásztor emlékeztetett arra is, hogy hisszük, a házasság Istentől ajándékul adott intézmény, prófétai cselekedet, amely megjeleníti Isten megváltó szeretetét. Tanúságot tesz arról, hogy Isten nem mond le az emberről, hanem szolgálja az ember szeretetét. Segít növekedni abban, segít, hogy krisztusi módon tudjunk élni. A házasság egysége az Egyház lényegét fejezi ki; Istenben való egységet jelent.

Hisszük, hogy amint a házasság szentsége az egységben, hűségben, felbonthatatlanságban, az ismeretben, szeretetben való növekedésen, úgy az Egyház is csak Krisztus áldozatain alapulhat – fejtette ki az érsek. – Krisztus nélkül arra vállalkozni, amit a házasság önmagában foglal, nagyon bátor, kockázatos vállalkozás. Krisztus szeretetére építve ugyanez a vállalkozás a mindent jelenti. Hiszen számunkra Krisztus áldozata jelenti a szeretet mértékét, módját, az élet szolgálatát.

A házasság szentség, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy a szentségben Isten adja erejét napról napra. Legyen bátorságunk ünnepelni a család, a házasság szentségének méltóságát! Legyen bátorságunk ünnepelni azt, akik vagyunk. A hegyre épült várost, az ízzel bíró sót és azt a fényt, amit megkaptunk, mikor Krisztushoz kapcsolódtunk – hangsúlyozta Udvardy György.

A szentmise végén Szent Balázs hét eleji ünnepéhez kapcsolódva balázsáldásban részesültek a hívek.

A házasság hete veszprémi programjai ITT és ITT tekinthetők meg.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria