Ökumenikus imádságot tartanak Budapesten a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján

Hazai – 2021. július 31., szombat | 12:31

A Horváth Mihály téri Szent József-templom plébániáján tartanak ökumenikus imádságot augusztus 2-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt 77., a kislétai gyilkosság 12. évfordulóján. Az imaórát vezeti Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke, homíliát mond Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök.

A rendezvényen részt vesz és imádsággal szolgál Radnóti Zoltán főrabbi. Tanúságot tesz Fahidi Éva, a holokauszt túlélője, aki szemtanúja volt a cigány barakk felgyújtásának.

2009. augusztus 2-áról 3-ára virradóra kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatok valamennyien cigányok voltak.

Hetvenhét éve annak, hogy 1944-ben ugyanezen az éjszakán az auschwitz-birkenaui haláltáborban a nácik meggyilkolták az addig életben maradt több mint háromezer romát és szintit.

A Sant’Egidio közösség évről évre megrendezi az imádságot a megsebzettekkel való közösség iránti vágyból, küzdve a gyűlölet és a közöny ellen, kérve az Urat, hogy szője újra az emberség erőszakkal felszakított szövetét.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak augusztus 2-án, hétfőn 18.30-kor a józsefvárosi Szent József-templom plébániájára (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.).

Forrás: Sant'Egidio

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria