Ökumenikus konferenciát rendeznek az Eucharisztia és a vizuális kultúra kapcsolatáról Sárospatakon

Kultúra – 2021. szeptember 17., péntek | 9:56

Október 1. és 3. között Eucharistia és vizuális kultúra címmel rendez konferenciát az Interfilm Magyarország egyesület. Az esemény helyszíne és házigazdája a Sárospataki Református Teológiai Akadémia; a program során előadások, workshopok és filmvetítések segítik a téma mélyebb megismerését.

2020-ban alakult meg az Interfilm Magyarország egyesület, a nemzetközi INTERFILM tagszervezete. Az alapítók elhatározása mögött az a meggyőződés állt, hogy az Egyház nem hagyhatja figyelmen kívül a mozgókép művészi, spirituális és társadalmi jelentőségét, miközben azt is látnia kell, hogyan hatnak az egyházi, vallási jelenségek és teológiai fogalmak a mozgóképi médiumra.

Az októberi konferenciával a szervezők

szeretnék felhívni a figyelmet a korunkat alapvetően meghatározó vizuális kultúrában rejlő lehetőségekre, és segítséget nyújtani a hívő emberek számára ahhoz, hogy felismerjék a „képdömpingben” megjelenő keresztény üzeneteket.

Reményeik szerint ez a konferencia csupán első állomása lesz egy hosszú távú kapcsolatépítésnek a filmek és a keresztény értékek között.

A római katolikus, evangélikus és református előadók: a finn Sofia Sjö teológus, a lengyel Mariola Marczak filmesztéta, Kovács Lajos SJ teológus, rendező és Nagy Károly Zsolt teológus, kulturális antropológus.

A workshopokon Rofusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas rajzfilmes, Békési Sándor teológus, rajzfilmes, Fabiny Tamás teológus, Orosz Márton művészettörténész és Rácsok Gabriella teológus lesznek a beszélgetőpartnerek.

A konferencián négy angol nyelvű előadás mellett három workshop, két filmvetítés és az ezekhez kapcsolódó beszélgetések közül válogathatnak az érdeklődők. A megjelenő témák sokszínűsége csupán érzékeltetni tudja, hány meg hány szálon kapcsolódik össze vizuális környezetünk az Eucharisztiával.

A konferencia helyszínét biztosító Sárospataki Református Teológiai Akadémia házigazdaként az esemény főtámogatója. Külön megtiszteltetés, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Tiszáninneni Református Egyházkerület is támogatja a rendezvényt.

A szervező Interfilm Magyarország egyesület az INTERFILM International szellemében a keresztény vallás és a film közötti párbeszéd szervezete. Az egyesület ökumenikus alapon működik. Mivel a film az önkifejezés és a kommunikáció egyetemes formája, az Interfilm Magyarország felekezeti hovatartozástól függetlenül a vallás és a filmkultúra párbeszédére, a filmes élet és az egyház közötti rendszeres kapcsolattartásra törekszik.

A konferencia eseményein való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptember 30-ig EZEN linken keresztül lehetséges.

A konferencia részletes programja az Interfilm Magyarország Facebook-oldalán érhető el.

Forrás és fotó: Interfilm Magyarország

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria