Olajfa a békéért – sajtótájékoztató a vasárnapi imatalálkozóról

Ferenc pápa – 2014. június 7., szombat | 19:29

A sajtó képviselőinek Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos és Federico Lombardi jezsuita, a Szentszék Sajtótermének igazgatója mutatta be a találkozót pénteken délután – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Június 8-án, vasárnap este fél 7-kor kezdődik a Vatikáni Kertekben a várt imatalálkozó a Közel-Kelet békéjéért. A kezdeményezést Ferenc pápa javasolta Simon Peresz izraeli és Mahmud Abbasz palesztin elnöknek.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban fogadja a szentföldi békéért szervezett imanap főszereplőit: az izraeli és palesztin elnököt, valamint Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkát. A program a Vatikáni Múzeumok közelében levő egyik kertben kezdődik, amelyet a szertartás helyszínéül választottak. A közel-keleti békéért szóló imát a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás rítusai szerint végzik. Különböző nyelveken olvassák fel az imákat, majd a főszereplők beszéde hangzik el. Ezt követően elültetnek egy olajfát, amely a béke szimbóluma. Végül a Pápai Tudományos Akadémia közeli épületébe vonulnak vissza magántalálkozóra.

A kezdeményezés értelméről Pizzaballa atya elmondta: „Fohász Istenhez a béke ajándékáért. Ferenc pápa nem akar beleszólni az izraeli-palesztin konfliktus politikai kérdéseibe. Arra hívja a politikusokat, hogy tartsanak egy kis szünetet, tekintsenek fel a magasba, és onnan nézzenek rá a szentföldi valóságra.”

A két elnököt elkísérik munkatársaik, de nem politikai képviselők, éppen a kezdeményezés célját tiszteletben tartva: félretéve a politika emberi logikáját azért, hogy az örök konfliktusban álló két nép találkozzon két magasszintű képviselőjén keresztül, és kérje Istentől a béke javát. „Nem vallásközi imatalálkozóról van szó, hanem a zsidókból, keresztényekből és muzulmánokból álló palesztin és izraeli nép békefohászának szentelt találkozóról. Drúzok is jelen lesznek” – tette hozzá a szentföldi ferences kusztos.

P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő a sajtótájékoztató elején emlékeztetett Ferenc pápa szavaira, amelyekkel a Szentföldön meghívta az izraelieket és a palesztinokat a Vatikánba:

„Mindannyian vágyunk a békére; sokan építik azt nap mint nap apró gesztusokkal; sokan szenvednek és türelemmel viselik a fáradságot, amellyel megpróbálják építeni. És mindannyiunk kötelessége – főként azoké, akik népük szolgálatára hivatottak -, hogy a béke eszközei és építői legyünk, elsősorban az imádságban. A békét építeni nehéz, de béke nélkül élni gyötrelem. Ezen a földön minden férfi és nő, és az egész világ azt kéri tőlünk, hogy vigyük Isten elé égető békevágyukat” – hangzottak a pápa szavai.

Az esemény a két elnök érkezésével kezdődik: Peresz vasárnap este negyed 7-kor, Abbasz fél 7-kor érkezik a tervek szerint a Szent Márta-házhoz. A pápa az épület bejáratánál fogadja őket, majd rövid megbeszélést tart külön-külön mindkettőjükkel. Háromnegyed hét körül a Szent Márta-ház előterében találkoznak mindhárman és itt jelen lesz Bartholomaiosz pátriárka is, aki szombaton este érkezik Rómába, és vasárnap reggel szentmisét mutat be a Szent Teodor-templomban, amely a helyi görög ortodox közösség temploma az Örök Városban. A konstantinápolyi pátriárka a Szent Márta-házban száll meg. Részt vesz a béke-imanapon, amelyre Ferenc pápa hívta meg.

Az esemény színhelye egy gyönyörű háromszögletű füves terület, amely a IV. Piusz palota, a Pápai Tudományos Akadémia és a Vatikáni Múzeumok között helyezkedik el. A háromszög csúcsa a Szent Péter-bazilika kupolája felé mutat. Nagyon szép és érdekes hely a Vatikáni Kertekben – jegyezte meg a szentszéki szóvivő. A találkozóra két magas sövény között kerül sor, tehát meghitt környezetben.

A közös szertartás várhatóan este 7 órakor kezdődik és egy órás lesz. Majd sor kerül a négy főszereplő közötti magántalálkozóra, az elbúcsúzásra, amely félórát vehet igénybe. A tervek szerint fél és háromnegyed kilenc között ér véget az esemény – tájékoztatott P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria