Olasz plébániák plakátokkal buzdítanak a menekültek befogadására

Kitekintő – 2016. október 21., péntek | 14:00

Utcai óriásplakátokkal szorgalmazzák a menekültek befogadását az északkelet-olaszországi Rovigo városának és térségének plébániái – közölte október 20-án a L’Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja.

A hatszor három méteres plakátokon egy emberekkel teli hajó látható a Földközi-tenger közepén. A plakát felirata úgy szól, „fogadjuk be Ferenc pápa üzenetét, ne tápláljuk a félelmet, amely bezárkózáshoz vezet”.

A hirdetések elhelyezését Rovigo plébániái kezdeményezték. Silvio Baccaro, Borsea plébánosa elmondta, az üzenet célja az, hogy az emberek ne veszítsék szem elől azoknak a szenvedését, akiknek a világ más részein rosszabb a sorsuk. „A befogadás keresztény és emberi érték, a szenvedők befogadása nagyon jelentős üzenet, gyermekeinkben a reményt és szeretetet kell táplálnunk, amelynek erősebbnek kell lennie a félelemnél” – fogalmazott Baccaro atya. Hozzátette, a plakátok a béke üzenetét közvetítik mindenkinek.

A L’Avvenire kommentárja szerint azonban a nagy méretű utcai plakátokkal a helyi egyház Massimo Bergaminnak, Rovigo polgármesterének, az olaszországi migrációt ellenző Északi Liga párt politikusának válaszolt. Rovigo első embere ugyanis azt javasolta, hogy a menekülteket segítő humanitárius szervezetek minden befogadott menekült után napi öt eurót fizessenek be a városkasszába.

Forrás: MTI

Fotó: L’Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria