Online elérhetők a L’Osservatore Romano vatikáni napilap korábbi vasárnapi különkiadásai

Kultúra – 2020. november 5., csütörtök | 12:51

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap vasárnapi mellékletei november 4-től bárki számára elérhetők, ingyenesen olvashatók. Az 1934-ben alapított vatikáni újság napi számai mellett kezdettől fogva vasárnapi különkiadással jelentkezett, mely mintegy összefoglalta a hét legfontosabb eseményeit.

A L’Osservatore Romano honlapja a www.osservatoreromano.va címen érhető el, és ott az Archivio/Osservatore della Domenica rovatra kattintva máris „be lehet lépni a történelembe”, figyelemmel kísérve a Szentszék, a Katolikus Egyház és a világ életét, 1934-től egészen 2007-ig, amikor megszűnt a vasárnapi olasz nyelvű különszám.

XI. Piusz pápa „fiatal csemetének” nevezte a mellékletet, mely Mario Baldelli kezdeményezésére született, aki akkor a lap adminisztratív hivatalát vezette Giuseppe Dalla Torre főigazgató mellett. A különszám célja kimondatlanul is nyilvánvaló volt a kezdetektől fogva, hogy a napilap mellett a hivatalos állásponthoz képest egy kevésbé korlátozott „hang” is megjelenjen, ami így szabadabb volt az akkori Olaszország fasiszta rendszerének szorításában.

A II. világháború után Enrico Zuppi vette át a vasárnapi különszám gondozását és átalakította fényképekkel illusztrált képes hetilappá, mely terjedelmében is gyarapodott. 1947 és 1979 között, 32 éves vezetése alatt a különszám magas színvonalú kulturális seregszemlévé nőtte ki magát, nem csak jeles katolikus személyiségek írásaival, egyúttal pedig az Egyházon belül és a társadalomban felvetődött nagy vitatémák hatékony megjelenítésének a helye is lett.

Enrico Zuppi fiainak köszönhető, hogy ez a gazdag örökség most elérhetővé válik az interneten mindenki számára. A tervet 2000-ben indították, és az újság archívumának szerkesztői húszévnyi munka során teremtették meg az „internetes nyilvános olvasótermet” számos szakember segítségével, akik az egyes számokat digitalizálták, és hasznos mutatókkal, könnyen kikereshető indexekkel látták el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria