Online műsorral köszönte meg a szociális dolgozók munkáját a Kolping Szervezet

Hazai – 2020. november 17., kedd | 12:50

Az idén a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) a szociális munka napján, november 12-én online műsorral köszönte meg dolgozóinak áldozatos munkájukat. „Az év szociális dolgozója” elismerés díjazottjait a műsor keretében hirdették ki; az okleveleket és a jutalmakat postán vagy más úton juttatták el a kitüntetettekhez.

Az Adolf Kolping szellemiségét követő óvodák, általános és szakiskolák, valamint az idősek, betegek és fogyatékkal élők ellátását végző szociális otthonok fenntartásáról, működtetéséről gondoskodó szervezetet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította. A KOSZISZ ennek felügyeletével végzi munkáját.

Pont idén, amikor az egészségügyi dolgozók mellett a szociális dolgozók is kiemelten kockázatos munkát végeznek, az intézmény nem tudta megtartani szokásos díjátadó ünnepségét, amelynek vaskúti intézetük adott volna helyet. Már szeptember végén, a pandémia második hullámának erősödésekor Bánhidy Vajkban, a KOSZISZ igazgatójában megfogalmazódott a gondolat, hogy online formában, virtuálisan, az esztergomi helyi televízió segítségével valósítják meg a díjátadó ünnepséget, hogy méltó módon fejezhessék ki hálájukat a szociális szférában dolgozóknak és adhassák át a kitüntetéseket.

Az esztergomi helyi televízió stúdiójában majdnem félórás felvételt készítettek a KOSZISZ munkatársai részére. Ebben elsőként Bánhidy Vajk köszöntötte a dolgozókat, majd Szép Ernő Vallomás című novellája hangzott el, mellyel kifejezték, hogyan lehet a kapcsolatot tartani akkor, amikor nem találkozhatnak személyesen.

Ezt követően az igazgató felolvasta a kitüntetettek neveit, és elhangzott a méltatásuk. A műsort november 12-én 10 órától lehetett megtekinteni, s mivel a dolgozók nem tudták, kik az idei díjazottak, még inkább a meglepetés erejével hatott, hogy a postán vagy más úton kézbesített okleveleket pont aznap kapták meg a kitüntetettek, gondos időzítéssel.

A KOSZISZ-hoz tartozó intézmények feladata, hogy évente megjelöljék azt a kollégát, akinek addigi munkája bizonyította, hogy méltó a díjra, majd ezt a felterjesztést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jóváhagyja. Idén tizenöt dolgozó kapta meg „Az év szociális dolgozója” díjat. A szervezet vezetői, munkatársai kiválasztanak az intézményvezetők közül is egyvalakit – ami nem könnyű feladat, hiszen az intézményvezetők a legmagasabb szakmai színvonalon és fegyelemmel végzik áldozatos munkájukat. Az idén a letenyei Kolping Idősek Ápoló-Gondozó Otthona vezetője, Vlasicsné Hermán Gabriella kapta a kitüntetést, aki 2012-től vezeti a komplex intézményt.

Bánhidy Vajk megkeresésünkre elmondta, hogy két típusú szociális intézményük van. Az egyikben alapszolgáltatást nyújtanak, ezek a támogató szolgálatok, melyekben három-négy kolléga dolgozik. Házi segítséget nyújtanak, például vásárlást, házimunkát intéznek idős vagy rászoruló embereknek, illetve óvodába, iskolába kísérik a gyerekeket. A szakellátást biztosító intézményekben a rászorulók bent is élnek, ilyen működik Letenyén, Türjén, Lentiben, de Budapesten a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola is ebbe a csoportba tartozik. Ezekben a szakellátást biztosító létesítményekben valamilyen fogyatékkal élőket vagy időseket látnak el a szociális dolgozók, összesen 100-120 kolléga. Vaskúton komplex intézményt működtetnek.

Bánhidy Vajk kifejezte köszönetét minden Kolping-intézményben dolgozó munkatársnak, valamint sajnálkozott, hogy nem adhatta át személyesen az elismerő okleveleket.

A műsor megtekinthető ITT.

Fotó: KOSZISZ

Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria