Onufrij ukrán ortodox metropolita: Egy ilyen háborút nem igazol sem Isten, sem ember!

Kitekintő – 2022. február 24., csütörtök | 20:59

Onufrij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája, a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház prímása nyílt levélben fordult a hívekhez és minden ukrán állampolgárhoz február 24-én, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kedves fivéreim és nővéreim! Az Ukrán Ortodox Egyház hívei!

Mint az Ukrán Ortodox Egyház prímása szólok önökhöz és Ukrajna valamennyi polgárához. Tragédia történt. Sajnálatos módon Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ebben a végzetes pillanatban arra kérem önöket, ne essenek pánikba, legyenek bátrak, és mutassanak szeretetet hazájuk és egymás iránt. Mindenekelőtt arra hívom önöket, még nagyobb odaadással és bűnbánattal imádkozzanak Ukrajnáért, hadseregünkért és népünkért, és kérem, felejtsék el a kölcsönös vitákat és félreértéseket, és egyesüljenek az Isten és hazánk iránti szeretetben.

Ebben a szomorú időben különösen is szeretetünket és támogatásunkat fejezzük ki katonáink felé, akik őrzik és védelmezik földünket és népünket. Isten áldja meg és oltalmazza őket!

Ukrajna szuverenitását és integritását védelmezve Oroszország elnökéhez fordulunk, és arra kérjük, haladéktalanul vessen véget ennek a testvérgyilkos háborúnak.

Az ukrán és az orosz nép is a Dnyeper vizében nyerte el a keresztséget, s az e népek közötti háború Káin bűnét ismétli meg, aki irigységből meggyilkolta saját fivérét.

Egy ilyen háborút nem igazol sem Isten, sem ember.

Mindenkit józan észre intek, amely arra tanít, hogy párbeszéddel és kölcsönös megértéssel oldjuk meg e világi problémáinkat. Őszintén remélem, hogy Isten megbocsátja bűneinket, és Isten békéje fog uralkodni a mi földünkön és az egész világon!

+ Onufrij
Kijev és egész Ukrajna metropolitája, az Ukrán Ortodox Egyház prímása

Forrás és fotó: Pravmir.ru/Pravlife.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria