Örömhír Kongóból: mostantól korszerű szemészeti klinika várja Hardi Richárd betegeit

Megszentelt élet – 2021. december 3., péntek | 15:38

Elkészült Kongóban a Szent Rafael szemészeti kórház, amely Hardi Richárd magyar missziós szemészorvos kezdeményezésére, jelentős magyar segítséggel valósult meg.

A Richárd Testvér a Kongói Betegekért Alapítvány Facebook-oldalán adta közre az örömhírt, hogy az októberben megáldott épületegyüttes immár működésre készen várja a betegeket a közel kétmilliós lakosú Mbuji-Mayiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban (a korábbi Zairéban).

2019-ben tették le a Szent Rafael Szemcentrum (Clinique Ophtalmologique de Saint Raphaël, COR) alapkövét; az épületet Bordás-Varga Nóra tervezte. Az új egészségügyi intézmény 45 dolgozónak ad biztos kenyeret, és nagyjából három megye betegeit látja el, ami több millió potenciális pácienst jelent.

Októberben Azbej Tristan államtitkár és az alapítvány képviseletében Hardi Titusz OSB jelenlétében püspöki áldásban részesült a Szent Rafael szemészeti klinika.

A műtőépület a „Magyar ház” – írták korábban; a Lumiére pour le Monde támogatásának köszönhető a fogadóépület, a rendelő, a mosoda, a garázs, a raktár és a ciszterna.

Hardi Richárd 1995-ben Franciaországból indult Afrikába missziós orvosként; a Nyolc Boldogság Közösség világi ágának tagja. 2010-ben álmodták meg a Szent Rafael szemészeti kórházat – írják a közösségi oldalukon –, mely immár teljesen kész állapotban fogadja a betegeket. A fogadóépület ajtaja felett olvasható felirat: „Ephata ouvre toi”, vagyis: „Effata, [azaz:] nyílj meg” (vö. Mk 7,31–37) Jézus gyógyító csodáira utal.

Az alapítvány köszönetét fejezte ki a rengeteg támogatásért, többek között a Hungary Helps program adományáért, amiből műtő, kórterem és napelempark létesülhetett. Ebből a forrásból a műtő a legkorszerűbb műszerekkel lett felszerelve, és egy új terepjárót vásárolhattak, amely nélkülözhetetlen a távoli missziók elérésében a rendkívül rossz útviszonyok között.

„Mivel a kórház felépült, a jövőben minden forrást a betegek, távoli missziók és az orvosképzés támogatására tudunk fordítani. Támogatásunkkal jutott szakképesítéshez dr. Thomas Enduka Okoto, ő októberben kapta kézhez diplomáját. Toussaint Chiruza Mohindo Tunéziában végzi az optikusképzést, jövőre már mint végzett szakember kezdheti munkáját a COR optikai műhelyében. Mi pedig bizakodva folytatjuk segítőmunkánkat, hogy a távoli Kongóban élő emberek nyomorát enyhítsük” – számolnak be a közelmúlt eredményeiről.

*

Az alábbiakban közreadjuk közösségi oldalukról Richárd testvér személyes hangú köszönősorait is.

Áldott új esztendőt és eredményekben gazdag 2022-es évet kíván a COR szemészeti klinika Mbuji Mayiból!

2020-ban többször, szorongva gondoltam: vajon 2021 végén hol leszünk? Megérjük-e az év végét itthon, Magyarországon és otthon, Kongóban? Tagadhatatlan, a Covid mint villám csapdos körülöttünk. Örülök, hogy itt lehetek, és írhatom e sorokat.

COR szemészeti centrumunk életében újabb nagy lépést tettünk. Hála az igen tetemes támogatásnak, amit otthonról a Hungary Helps program keretében kaptunk, felavathattuk a műtő épületét. A maradék pénzből a benti létesítményre is jutott. Műszereink spektruma kiszélesedett és nagyban kiteljesedett. Új mikroszkóp, komplex sebészeti műszerek, a retina vizsgálatában új utat nyitó OCT-masina, terápiás, a retinopátiát kezelő LASER műszer, mind immár klinikánk mindennapi munkáját és a betegek gyógyulását segítik.

A projekt segítségével jelentősen javult mobilműszerezettségünk, és az új gépkocsinak hála, mobilitásunk is. Az energia terén fantasztikus lépést tettünk. Ezentúl a működéshez szükséges energia 90 százalékát napenergiából fedezzük, hála a Hungary Helps adományának! A rendszert internetes kapcsolattal, a nap bármely szakában és a világon bárhonnan tudjuk ellenőrizni. Csak hálózat legyen.

Az év során sikerült több nagyobb missziót végezni. Kananga és Lodja, két igen távoli hely, ahol az otthoni segítség bevetésével igen komolyan tudtunk segíteni, dolgozni. A kanangai misszióról részletes tudósítás olvasható a honlapon. Igen sok beteg nyerte vissza látását, egyértelmű véleményünk: ide érdemes volt elgürcölni, eljönni! Mennyi mosoly, mennyi köszönet! Sok-sok beteg hangosan áldva munkánkat kérte az Úr áldását reánk.

Én pedig ezeket a kéréseket, fohászokat csokorba fogva továbbítom minden kedves adakozónk felé. Az Úr viszonozza százszorosan, ezerszeresen, az Ő bölcsessége és bőkezűsége szerint! És segítsen mindenkit jó egészségben és az egységet megtartva élni!

Így kíván áldott 2022-es évet a COR munka- és sorsközösség.

Richárd testvér a lodjai misszióból, 2021. november 18-án

 

Forrás: Richárd Testvér a Kongói Betegekért Alapítvány Facebook-oldal

Fotó: Fábián Attila; Richárd Testvér a Kongói Betegekért Alapítvány Facebook-oldal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Az októberi épületmegáldás.1995.  Dr. Hardi Richárd Franciaországból indul Afrika szívébe, hogy emberek ezreinek visszaadja látásukat. A fekete táskában oftalmoszkópot visz a vizsgálatokhoz, mert az akkori Zairéban nincs ilyen.