Országos hangszergyűjtő akciót hirdet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2014. október 14., kedd | 10:56

Használt, „kinőtt”, megunt hangszereket gyűjt rászoruló családok gyerekeinek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány – tájékoztat a karitatív szervezet sajtóközleménye.

A szeretetszolgálat a Symphonia Alapítvánnyal közösen az ország tizenöt általános iskolájában indított zenepedagógiai programot elsősorban rászoruló családok gyermekeinek. A Szimfónia Program célja nem a tehetséggondozás, hanem az esélyteremtés, a leszakadó közösségekben élő gyerekek felemelése, integrálása. A közös zenélés sikerélményt ad, megvalósítható célokat tűz a gyerekek elé, és rendszerességre szoktatja őket.

A nyomortelepeken élő gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer El Sistema néven Venezuelából indult útjára negyven évvel ezelőtt. Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat vezette be 2013 augusztusában kísérleti jelleggel a monori romatelepen. Az első koncertet két hét után tartották a telep közepén, addigra a gyerekek megtanultak egy-két hangot tisztán játszani. A zenetanárok játszották a dallamot, melybe mindenki akkor kapcsolódott be, amikor az általa ismert hang következett, a szülők, járókelők pedig hitetlenkedve hallgatták a műsort. Az első időben nem is jutott mindenkinek igazi hangszer, farost lemezből kivágott, házilagos készítésű hegedűkkel is gyakoroltak. A kísérleti időszakban hetven gyerek jelentkezett a monori telepen. A nagyobbak egy év alatt ötven dalt tanultak meg, és eközben az iskolai eredményeik is számottevően javultak.

2014 szeptemberében a Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány tizenöt, hátrányos helyzetű gyerekeket tanító általános iskolában hirdette meg a Szimfónia Programot. A kistelepüléseken kiválasztott iskolákban óriási az érdeklődés, több helyen négyszer-ötször annyi diák jelentkezett, mint amennyire a szervezők előzetesen számítottak.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos hangszergyűjtő akciója keretében használt, megunt, „kinőtt” zeneszerszámokat, elsősorban vonós és fúvós hangszereket várnak. A gyűjtést adományaival támogatja többek között Demjén Ferenc, Kocsis Zoltán, Mága Zoltán és Szenthelyi Miklós. A hangszereket előzetesen egyeztetett helyszínen veszik át a Szeretetszolgálat munkatársai, a felajánlásokat a hangszer@maltai.hu e-mail címen vagy munkaidőben a (06-1) 391-4730-as telefonszámon fogadják.

További részletek: www.maltai.hu/szimfónia és www.symphonia.hu.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria