Országszerte sokakat mozgatott meg a 72 óra kompromisszum nélkül akció

Hazai – 2018. október 19., péntek | 12:58

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg hazánkban a három történelmi keresztény egyház a 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes ifjúsági akciót október 11. és 14. között.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Főegyházmegyénkben több plébánián is végeztek a fiatalok takarítási, kertrendezési, kerítésfestési munkákat, de több katolikus oktatási intézmény növendékei is vállaltak önkéntes munkát. Az akcióban való részvétel fontosságát az önkéntességet szem előtt tartó cégek is felismerték, egy kommunikációval foglalkozó vállalkozás munkatársai a II. kerületi Testvérkék Ferences Óvoda udvarát szépítették meg.

* * *

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán a Szent László-iskola és a helyi református gimnázium mintegy száz diákja csatlakozott az akcióhoz, melynek négy projektje valósult meg a városban. A fiatalok rendbe tették a szőlőhegyi kápolna környezetét, virágot ültettek, süteménnyel vendégelték meg a helyi hajléktalanszálló lakóit, téliesítették az iskolák parkjait, és megszépítették a közeli Döge templomának udvarát.

* * *

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Régi hagyomány, hogy a hajdúdorogi Szent Bazil-iskola diákjai is bekapcsolódnak a 72 óra kompromisszumok nélkül akció országos eseményeibe. A Hajdú-Bihar megyei településen október 11-től hat helyszínen végzett önkéntes munkát mintegy száz fiatal. A kedvező időjárás lehetővé tette, hogy valóban szépülhessen a környezet. Jutott önkéntes a temetőbe, a székesegyház környezetének tisztítására, az általános iskola új bútorzatának rendezésére és a gimnázium, valamint a kollégium udvarának takarítására is. A Szent Bazil-iskola mezőgazdász tanulói a tangazdaság területén dolgoztak, míg a vendéglátó szakos diákok agapéval vendégelték meg társaikat.

Az akcióhoz csatlakozott a pécsi görögkatolikus parókia is. Az egyházközségnek a pécsi Leövey Klára Gimnázium kilencedikes és tizedikes diákjai voltak segítségére, akik a templomot, a közösségi házat és a hittantermet szépítették október 13-án.

***

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

A kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Intézményben 31 diák önkénteskedett. A munkálatok színhelye az iskola és a kollégium területe volt, hat fiú pedig a kiskunmajsai Felső-temetőben nyugvó papok és hősi halottak sírjainak rendbetételében vett részt. Az iskola és a kollégium udvarán az önkéntesek padokat és bódékat festettek, avart gereblyéztek és labdahálót készítettek.

A kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola pedagógusai régóta tervezgették, hogy szabadtéri társasjátékok tábláival vidítják fel az intézmény beton futballpályáját. Október 13-án több gyermek és fiatal festette fel a különféle játéktáblákat a futballpályára.

***

Nyíregyházi Egyházmegye

Az akciónak a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola is részese volt. Egy osztály a helyi ápolási otthon lakóinak kedveskedett műsorral, míg az ötödikes diákok az iskola és az óvoda termeit, udvarát takarították, szépítették. Több gyermek idős embereket látogatott meg, és a ház körüli munkában segédkezett.  A nyolcadikosok szemetet szedtek és fákat ültettek.

Nyíracsádon a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola épületében és annak környezetében segédkeztek a gyerekek. Az alsó osztályosok a saját környezetüket takarították, a felsőbb osztályok az iskola udvarát , a templomkertet és az óvodát tehették és tették szebbé. A citeraszakkör diákjai a helyi idősek otthonában szerveztek énekes-zenés műsort.

***

Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye 2018-ban is csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntességre hívó kampányhoz. A Katifi, az egyházmegye ifjúsági referatúrája koordinálásával a régióban 28 csapat 391 önkéntesének részvételével 23 projekt valósult meg. A fiatalok közösségi tereket tettek rendbe, idősek otthonába látogattak, templomot, kollégiumot takarítottak. Tevékenységük az alábbi videón tekinthető meg.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Hajdúdorogi Főegyházmegye; Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye; Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria