Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Az idő Istené

2019. március 13., szerda | 19:10

Március 12-én, kedden délután tartott elmélkedésében Bernardo Gianni az emlékezetről beszélt a pápa és a Római Kúria számára tartott aricciai lelkigyakorlaton. Szabadon fogalmazott hosszú beszédében a bencés apát a tanúságtétel összefüggésében elemezte az emlékezés szerepét.

A szónok a jelen, a pillanat értelmezésével kezdte kedd délutáni elmélkedését. Kifejtette: korunk a jelen pillanat diktatúráját éli, a „most” többé már nem a múltból fejlődik ki fokozatosan, és nem nyitott a jövőre. A jelen pillanat uralmi helyzetéből nehéz utat találni az emlékezethez, mert nehéz emlékezni, nyitott és hálás szívvel elhelyezni a múlt eseményeit – emelte ki a bencés szerzetes. – Az emlékezés nehézsége a kitartás nehézsége, hogy megmaradjunk az időben, a történelemben, jóllehet az emlékezés dimenziója alapvető Izrael népe számára, és Jézus rendelése nyomán, aki az Eucharisztia alapításakor kifejezetten kéri: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” Ennek hálás és mindennapi felidézése vezet be minket az Úr húsvétjába.

Az emlékezet a tanúságtevők seregén keresztül válik jelenvalóvá, akik közül néhányan örömet és reményt fakasztanak bennünk – fogalmazott Bernardo Gianni. – Ők teszik templomainkat élő és éltető valósággá, ahová öröm belépni, és ahol gyökeret ver az Úr Jézus húsvéti emlékezete.

A szónok Szent II. János Pált idézte, aki az „emlékezet szépségéről” beszélt. Bárcsak meg tudnánk mutatni a mai fiataloknak a múltra való emlékezés forrását, amiből élet fakad! A jövőre nyitott emlékezés egyik nehézsége abban áll, hogy kisajátítjuk az időt, pedig az idő Istené – hangsúlyozta Bernardo Gianni. – A jelen valóság soha nem hordozza a teljességet, de az Úr kérése nyomán mélyre evezve megnyílhatunk a jövő felé. Ez a jövő hordozza az egyetlen igazi nagy eseményt, az Úr húsvétját, melyet csak látszólag nyomnak el az „események”.

Elmélkedése végén Gianni atya azért fohászkodott, hogy az elmélkedések, a szentmise, az imaórák félelem és nosztalgia nélkül vezessék a lelkigyakorlat résztvevőit azon jövő felé, amit az Úr készít számukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek