Párkeresőkért mutattak be szentmisét Budapesten

Hazai – 2017. február 6., hétfő | 12:22

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családpasztorációért felelős püspöke mutatott be szentmisét február 5-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. A misét a párkeresőkért, párkapcsolatra vágyókért ajánlották fel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bíró László szentbeszédében a hiteles keresztény tanúságtételről beszélt. Az Izajás könyvéből származó olvasmány kapcsán kiemelte: a próféta örül annak, hogy a fogság után a formális kultusz helyreáll Jeruzsálemben, ugyanakkor ostorozza azt, hogy a hétköznapi kultusz, a hétköznapok istentisztelete hiányzik a kiválasztott nép életéből. A püspök így buzdította a jelenlevőket: „Fordulj oda embertársadhoz! Ismerd fel a másik ember méltóságát, ismerd fel, hogy a másik emberben Isten fordul feléd!”


A püspök szerint ez a hétköznapi istentisztelet például az élet melletti kiállást is jelenti – a fogantatás pillanatától a természetes halálig. Felidézte: egy Svájcban élő idősebb férfi elbúcsúzott itthoni barátaitól, mivel gyógyíthatatlan betegsége miatt úgy döntött, számára az eutanázia a megoldás. A férfi barátai elmondták ezt lányuknak is, aki képtelen volt ebbe a döntésbe a szüleihez hasonlóan belenyugodni, ezért felhívta a férfit, hogy megpróbálja a döntéséről lebeszélni. Ha nem is kell ilyen nehéz helyzeteket megoldanunk, de keresztényként igenis felelősségünk van a másik életéért – hangsúlyozta Bíró László.


A Korintusiaknak írt első levél részlete kapcsán a püspök azt emelte ki, hogy Pál apostol milyen dilemma elé került, amikor a művelt athéni világhoz akart szólni. A hellén kultúra embereit fogva tartotta a gnózis, ahogy ma is sokan inkább okoskodnak, mintsem hogy hinnének. Szent Pál azon tűnődött, hogy ő is kezdjen-e el okoskodni, de inkább nagyon egyszerűen, világosan beszélt a kereszt bölcsességéről és hirdette Isten hatalmas tettét. Talán minket sem ragadott meg eléggé a kereszt bölcsessége, és mellébeszélünk: érdekeseket mondunk a történelmi Jézusról ahelyett, hogy azt a Krisztust hirdetnénk, aki a második isteni személy. Elhallgatjuk a lényegét. Aquinói Szent Tamás például akkor értette ezt meg igazán, amikor halála előtt egy évvel mély istentapasztalata volt. A megfeszített Krisztussal való találkozása következtében már képtelen volt folytatni főművét, a Summa Theologiæ-t, mert úgy érezte, hogy mindaz, amit addig írt, csupán pelyva.


Máté evangéliuma három hasonlatot hozott a keresztény emberre: a sót, a világosságot és a hegyre épült várost. A keresztény hivatás egy-egy elemét emelte ki ezzel kapcsolatban a püspök. Beszélt arról, hogy a só is akkor tud hatni, ha érintkezik az étellel, ugyanígy a tanúságtételünk is csak a világgal érintkezve lehet hatásos. Ahogy a só, a világosság sem önmagáért van – hiszen nem a világosságot nézzük, hanem amit megvilágít. A legkevésbé ismert hasonlat, a hegyre épült ház a kereszténység közösségi jellegét emeli ki. Bíró László ennek kapcsán azt a gondolatot emelte ki, hogy „ha csak az Úr nem őrzi a várost, őrzője hiába virraszt”.

A párkeresők imamozgalmát összefogó AjándékSzervezők kérésére Bíró László püspök július és augusztus kivételével minden hónapban egy szentmisét ajánl fel a párkapcsolatra vágyókért, társukat keresőkért. Legközelebb március 5-én mutatja be a 20.30-kor kezdődő szentmisét erre a szándékra a belvárosi főplébánia-templomban. A további alkalmakról ITT tájékozódhatnak.

A párkereső imamozgalom tagjai havi rendszerességgel gyűlnek össze beszélgetésre és imára. Az imádságokat a pártalálásért ajánlják fel. Magyarország számos településén, valamint Erdélyben, Kárpátalján és a Felvidéken is vannak csoportok, sőt az Angliában és Németországban élő magyarok is imádkoznak együtt ugyanezen szándékért. Jelenleg húsz női és három férficsoport működik.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria