Parolin bíboros: Navalnij halála szomorúsággal tölt el minket

Kitekintő – 2024. február 22., csütörtök | 15:35

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár február 16-án újságíróknak nyilatkozva kifejezte megdöbbenését és szomorúságát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt.

A 47 éves orosz ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök fő bírálóját az FKU IK–3 jelölésű javítóintézetben érte a halál, a szibériai Harp közelében 2024. február 16-án. A sarkvidéki börtöntelepre 2023-ban szállították át egy Moszkva-közeli börtönből, ahol 2021 óta töltötte 19 éves börtönbüntetését.

Pietro Parolin bíboros-államtitkár február 16-án az esti órákban a római Gesù-templomban a litván állam helyreállításának 106. évfordulója alkalmából celebrált szentmisét.

A bíboros így nyilatkozott Navalnij halála kapcsán a templom előtt az újságíróknak:

Láttam a hírekben – mit is mondhatnék? Nagyon sajnálom – azt gondoltam, máshogy is meg lehet oldani az ügyet. Ehelyett jön ez a megdöbbentő hír, ami szomorúsággal tölt el minket.” 

Amikor arról kérdezték, ez az eset megváltoztatja-e a Szentszék és Oroszország viszonyát, azt válaszolta: „Korai lenne erről beszélni… Épp csak megtudtuk, mi történt.”

A szentmisén több nagykövet is részt vett. Parolin bíboros homíliájában arra buzdított, hogy imádkozzunk a béke ügyéért: „Milyen nagy szükségünk van a békére: Európában, a Közel-Keleten és a világ oly sok más részén! – mondta. – A balti népek is, melyek már előttünk, nyugatiak előtt megérezték a háború fenyegető szelét, amely az ukrán nép ellen fog fújni, életbevágóan szükségét érzik ennek.” A vatikáni államtitkár idézte Ferenc pápa szavait is: „A háború mindig az emberiség vereségét jelenti.”

Forrás és fotó: Vatican News angol és olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria