Petíció a meddőség okait feltáró vizsgálatokért

Nézőpont – 2017. szeptember 18., hétfő | 13:19

„Támogassa a kormány a meddőség okainak alapos kivizsgálását és azok valódi gyógyítását!” – ezzel a címmel jelent meg a CitizenGo nemzetközi aláírásgyűjtő oldal petíciója Móger-Rassay Virág és Móger Zsolt kezdeményezésére.


Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán augusztus 30-án hivatalosan bejelentette, hogy kibővítik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikbébiprogramot, valamint változni fog a hozzákapcsolódó gyógyszertámogatás is. A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikbébiprogram kibővítéséről szóló rendelet október 1-jén lép hatályba.

Köztudott, hogy ma Magyarországon minden ötödik-hatodik pár meddőséggel küzd. Közülük sokan veszik igénybe a TB által támogatott lombikeljárást. Sok más házaspár azonban egészségügyi és/vagy etikai szempontból úgy érzi, hogy nem tudja, nem akarja vállalni az említett eljárást a következők miatt:

Egészségügyi szempontok:

– A meddőség nem betegség, hanem egy (vagy több) kóros állapot tünete. A lombikeljárás azonban nem kezeli a terméketlenség kiváltó okát, hanem annak megkerülésével próbálja elérni a várandósságot.

– A lombikeljárás kóros szövődményeket okozhat az anya szervezetében.

– A lombikmódszerrel fogant gyermekek esetében kétszer nagyobb az újszülött-halálozás, négyszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége, és kétszer nagyobb a koraszülés kockázata.

Etikai szempontok:

– A lombikmódszer számos emberi életet követel, ugyanis a megfogant embriók 60–95 százaléka már a fejlődés első szakaszában életét veszti.

Annak valószínűsége, hogy az in vitro módszerrel egy nő egyetlen megtermékenyített petesejttel várandós lesz, kevesebb, mint öt százalék. Ez az oka annak, hogy az eljárás során számos embriót „produkálnak”.

– A megtermékenyített petesejteknek csak egy részét – az aktuális magyar törvények szerint legfeljebb hármat – ültetik vissza az anyaméhbe, így maradhatnak „fölösleges” (surplus) embriók is.

– A megfogant, de be nem ültetett embriókat jellemzően lefagyasztják, ezek számos esetben sosem kapnak esélyt az életre.

– Nem létezik olyan lombikmódszer, amely biztonságos lenne minden egyes, az eljárás során megfogant élet számára.

Czeizel Endre genetikusprofesszor egy alkalommal úgy nyilatkozott, hogy „a meddőség okai felderíthetők és nagyrészt eredményesen kezelhetők, így a lombikprogram a legvégső esetben jöhet csak szóba. Hazánkban viszont nem egyszer alapos kivizsgálás nélkül, futószalagon küldik a pácienseket lombikkezelésre”.

Való igaz, sokan tapasztaltuk, tapasztaljuk ezt, hogy az orvosok (nőgyógyászok, andrológusok, urológusok) zöme a meddőségi kivizsgálás helyett inkább az „egyszerűbb” utat választja, vagyis rögtön a lombikkezelést javasolja a pácienseinek. Felmerül bennünk az aggodalom, hogy az október 1-jével életbe lépő határozat még inkább erősíteni fogja ezt a tendenciát.

Amellett, hogy értékeljük a kormány igyekezetét, hogy segíteni szeretné a meddőséggel küzdő párokat, aggodalmunkat fejezzük ki a fent említett rendelettel kapcsolatban. Tudniillik a lombikmódszer a terméketlenséget kiváltó okot nem kezeli, hanem megkerüli azt. A meddőséggel küzdő házaspárokat nem gyógyítja, így nem jelent tényleges megoldást számukra.

Petíciónkban arra kérjük a kormányt, hogy szenteljen figyelmet azoknak a meddőséggel küzdő házaspároknak is, melyek egészségügyi és/vagy erkölcsi megfontolásból nem vállalják a lombikkezeléseket. Kérjük, hogy Magyarország Kormánya segítse ezeket a párokat, illetve valamennyi gyógyulni vágyó párt oly módon, hogy az alapos meddőségi kivizsgálások és a meddőségi problémák kezeltetése, vagyis a helyreállító orvoslás elérhető és ajánlott legyen az érintettek számára a magyar állami egészségbiztosítás keretein belül.

Kérjük, csatlakozzon Ön is a petíciónkhoz, majd küldje tovább ismerőseinek, hogy minél többen összefoghassunk az ügyben!

A részletes állásfoglalás az említett adatok hivatkozási helyeivel ITT található.

Forrás és fotó: CitizenGo.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria