Pilinszky 100 – Tematikus műsorokkal ünnepli a közmédia a magyar költőt

Kultúra – 2021. május 15., szombat | 17:35

Idén emlékezünk meg a huszadik századi magyar irodalom egyik legjelentősebb költője, Pilinszky János születésének 100., halálának pedig 40. évfordulójára. A Duna TV május 16-án, vasárnap a Tanúságtevők, valamint a Katolikus Krónika című műsorokban idézi fel az alkotó halhatatlan életművét.

A hazai irodalmi élet „főszereplője” idén a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János. A Nyugat című folyóirat negyedik, „újholdas” nemzedékének tagjára országszerte számos irodalmi témájú eseménnyel és online programmal emlékeznek a kulturális élet szervezői, a közmédia pedig emlékműsorokkal adózik a költő életművének.

A Duna TV Tanúságtevők című műsorában Pilinszky 100 címmel rendhagyó adás látható vasárnap 11 órától, amelyben Turek Miklós színművész és a Kosbor együttes tolmácsolásában adnak elő Pilinszky-verseket. A verszenei kalandozás mellett Keserű György piarista szerzetes beszél a költő jelentőségéről, személyes kapcsolatáról műveivel azon a helyen, ahol Pilinszky diák volt. Pilinszky mély istenhitéről is szó esik az adásban, amely az őszinte, gyötrelmes útkeresésből fakad.

Pilinszky János olyan költőnk, akinek nem kell leporolni a költészetét. Annyira eleven minden egyes verse, hogy szinte izzanak a szavai.

Mindig úgy írt verset, hogy hosszú ideig hordozta magával a gondolatokat és csak akkor vetette azokat papírra, ha az érzések tartósan jelen voltak a lelkében. Így tudtak létrejönni azok a sugárzó kompozíciók” – kezdi a Duna TV Tanúságtevők című műsorában Keserű György piarista szerzetes és tanár, aki szerint Pilinszky titka, hogy verseivel mélyebbre vezeti az ember saját lelkére irányuló figyelmét. A szerzetes gondolatait ikonikus versrészletek színesítik az adásban.

A csatorna Katolikus Krónika című műsora vasárnapi adásában szintén Pilinszky János jubileuma lesz a középpontban. Nágel Kornél grafikusművész bemutatja a Pilinszky inspirálta műveit és vall a költőhöz fűződő viszonyáról is.

Az adások célja, hogy az alkotó szellemiségét, értékeit megőrizzék az utókor számára, valamint hogy a közmédia nézői közelebb kerülhessenek a neves költőhöz, hiszen Pilinszky költészete és gondolatvilága minden generáció számára fontos üzeneteket fogalmaz meg ma is.

A Tanúságtevők „Pilinszky 100” tematikus adása vasárnap 11 órakor; a Katolikus Krónika vasárnap délelőtt 8:35-kor tekinthető meg a Duna TV-n.

Forrás: MTVA

Fotó: Fortepan/Hunyadi József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria