Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka felajánlotta magát a gázai túszokért cserébe

Kitekintő – 2023. október 16., hétfő | 14:36

Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája október 16-án, hétfőn egy olaszországi újságírókkal tartott videokonferencián, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hajlandó lenne elcserélni magát a Hamász által túszul ejtett és a Gázai övezetben fogva tartott izraeli gyermekekért. Ferenc pápa szeptember 30-án kreálta bíborossá a latin pátriárkát.

„Kész vagyok a cserére, bármire, ha ez a szabadsághoz vezethet, hogy hazahozzuk a gyerekeket. Nem probléma. Részemről teljes a készség.” „Először is meg kell próbálni elérni a túszok szabadon bocsátását, különben nem lesz mód arra, hogy megállítsuk [az eszkalációt]. Hajlandóak vagyunk segíteni; én személyesen is” – mondta a bíboros.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy neki és hivatalának még nem volt közvetlen kapcsolata a Hamásszal, azzal a militáns iszlamista csoporttal, amely október 7-én megtámadta Izraelt, 1300 ember halálát okozva. „A Hamásszal nem lehet beszélni. Ez nagyon nehéz” – mondta.

Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei körülbelül kétszáz embert ejtettek túszul, közülük feltehetően körülbelül egytucatnyian gyerekek. A latin pátriárka felügyeli a római katolikus tevékenységet Izraelben és a palesztin területeken, valamint Jordániában és Cipruson, egy olyan régióban, ahol becslések szerint 300 ezer római katolikus él.

A gázai hatóságok szerint az izraeli csapásoknak eddig legalább 2750 halálos áldozata volt, egynegyedük gyermek; tízezerre tehető a sebesültek száma. További ezer embert eltűntként tartanak számon, akik feltehetőleg a romok alatt vannak.

Pierbattista Pizzaballa elmondta, hogy körülbelül ezer kereszténynek nyújtanak menedéket a Gázai övezet északi részén található egyházi épületekben, miután otthonaik megsemmisültek az izraeli csapásokban. „Nem tudják, hová menjenek, mert a mozgás veszélyes” – mondta.

Izrael felszólította a kimerült gázaiakat, hogy déli irányban hagyják el a területet, amit már több százezren meg is tettek a több mint kétmillió embernek otthont adó enklávéban. A Gázai övezetet irányító Hamász azt mondta az embereknek, hogy ne vegyék figyelembe Izrael üzenetét.

Forrás: Reuters

Fotó: Vatican News

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria